close

Nieuwe wetswijzigingen per 1 juli 2021

Rechtsgeldige Digitale handtekening arbeidsovereenkomst Niet alleen aan het begin van het jaar, maar ook halverwege het jaar staan er een aantal nieuwe wetten en regels voor de deur. Een aantal daarvan zijn belangrijk om rekening mee te houden in jouw HR strategie of salarisadministratie. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

Rechtsgeldige Digitale handtekening arbeidsovereenkomst

Stijging van het minimumloon

Op 1 juli stijgt het minimumloon voor medewerkers vanaf 21 jaar met ruim €16,-. Je bent als werkgever wettelijk verplicht om het minimumloon te betalen en je dient dus goed op de hoogte te zijn om dit tijdig door te voeren. Het minimumloon bij fulltime dienstverband per 1 juli 2021 is:

  • €1701,- bruto per maand
  • €392,55 bruto per week
  • €78,51 per dag

Is er een CAO van toepassing op jouw organisatie of branche? Let dan ook op dat de CAO lonen meestijgen met het minimumloon.

Verlenging onbelaste reiskostenvergoeding

We schreven er al eerder een blog over: het Besluit noodmaatregelen coronacrisis, waarmee je als werkgever de vaste reiskostenvergoeding onbelast mag blijven uitbetalen, is verlengd tot 1 oktober 2021 in plaats van 1 juli 2021. Dit houdt in dat de “corona thuiswerkdagen” tot 1 oktober meegenomen mogen worden als reisdagen. Lees hier meer wat dit voor jou inhoudt.

Reiskostenvergoeding werkgevers

Vakantiedagen vervallen

De wet stelt dat werknemers binnen anderhalf jaar hun opgebouwde vakantiedagen moeten opnemen. Dat betekent dat per 1 juli de wettelijke vakantiedagen die een werknemer in 2020 heeft opgebouwd, komen te vervallen. Let wel op, binnen de CAO kan een andere vervaltermijn zijn afgesproken.

Verblijfsregeling belangrijk personeel startups

Vanaf 1 juni 2021 geldt er een nieuwe regeling waarmee startups eerder een verblijfsvergunning kunnen aanvragen voor buitenlands personeel. Een van de eisen is dat het personeel een basis salaris in combinatie met aandeel in het bedrijf ontvangt. Daarnaast mag de startup uit maximaal 15 personeelsleden bestaan. Dankzij deze regeling krijgen startups meer kans om te groeien.

WW-premie wordt verlaagd

Per 1 augustus 2021 gaan zowel de lage als hoge WW-premie omlaag. Deze verlaging wordt ingezet om de achterliggende doelstellingen van de BIK (Baangerelateerde Investeringskorting), waarvoor een voorstel tot intrekking is ingediend bij de Tweede Kamer, toch zoveel mogelijk te realiseren.

De lage WW-premie, welke geldt over het loon van werknemers met een vast contract, wordt verlaagd van 2,7% naar 0,34%. De hoge WW-premie, geldend over het loon van andere werknemers, wordt verlaagd van 7,7% naar 5,34%

Bewaartermijn personeelsdossiers BCS

Jouw salarisadministratie altijd up-to-date

Wij staan graag voor je klaar om je op de hoogte te houden van alle wijzigingen in wet- en regelgeving. Door het uitbesteden van je salarisadministratie aan BCS hoef je je geen zorgen meer te maken om administratieve taken en versplinterde documentatie: wij doen het voor je. Zo verzorgen wij de salarisverwerking, verzending van loonaangiftes naar de Belastingdienst, pensioen aanlevering én signalering van collectieve cao-wijzigingen inclusief doorvoering. Zo houd je tijd over en kun je je richten op de core business van jouw organisatie!

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Gerelateerde blogs

• Blog oktober 1, 2021

Preview:

Het Besluit noodmaatregelen coronacrisis, waarmee je als werkgever de vaste reiskostenvergoeding onbelast mag blijven uitbetalen, is verlengd tot 1 januari 2022. Wat betekent dit voor jou?

• Blog oktober 1, 2021

Ingangsdatum wijzigingen reiskosten verlengd naar 1 januari

• Blog mei 31, 2021

Preview:

Wanneer je jouw bedrijf voor het eerst gaat uitbreiden met personeel, zul je de termen payroll en salarisadministratie veel tegenkomen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee termen? En welke optie is het meest geschikt voor jouw organisatie? BCS legt het uit.

• Blog mei 31, 2021

Het verschil tussen payroll en salarisadministratie

• Blog mei 17, 2021

Preview:

Onze HRM software Delta en Polaris biedt standaard ESS en/of MSS software, waarmee je werknemers en leidinggevenden zelf de mogelijkheid geeft om personeelszaken te regelen, zodat jij meer tijd overhoudt voor andere HR zaken. In deze blog leggen we uit wat ESS en MSS precies is en wat de voordelen zijn van deze functies.

• Blog mei 17, 2021

De voordelen van ESS & MSS software