close

Doorwerken na de AOW-leeftijd: Wat zijn de regels voor werkgevers?

Doorwerken na aow leeftijd
Heb jij of heeft een van jouw medewerkers de AOW-leeftijd bereikt? Hij of zij kan nu lekker van het welverdiende pensioen gaan genieten. Voor sommige mensen stopt het hier echter niet en zij werken na het bereiken van deze leeftijd nog even door. Dit kan om verschillende redenen bij wederzijds goedvinden van werknemer en werkgever. In ieder geval gaat dit gepaard met enkele regels, waarvan het goed is om op de hoogte te zijn zodra de beslissing wordt gemaakt om door te werken na de AOW-leeftijd. Wij zetten deze voor je op een rij.
Doorwerken na aow leeftijd

Recht op pensioen bij doorwerken na AOW-leeftijd

Als jij of je medewerker ervoor kiest om door te werken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en dus extra inkomen krijgt naast zijn of haar AOW, heeft dat geen enkele gevolgen voor de hoogte van het pensioen, ook niet voor het aanvullend pensioen dat bij de werkgever is opgebouwd. Medewerkers verdienen dus net zoveel AOW als bij niet doorwerken tijdens het pensioen.

Een nieuw arbeidscontract na AOW-leeftijd

Als de AOW-leeftijd is bereikt, dien je te controleren of het contract stopt. Dit kan automatisch gebeuren zodra de pensioenleeftijd wordt bereikt als dat in het contract of in de cao is opgenomen. Anders kan je als werkgever ervoor zorgen dat het contract stopt. In de cao of het contract kan vermeld staan dat je dat mag doen, maar je kan het ook doen zonder vastgelegde afspraken. Check wel altijd even of er al afspraken in staan over doorwerken na de AOW- of pensioenleeftijd, die invloed kunnen hebben.

Zodra het contract is gestopt, moet er bij doorwerken een nieuw contract worden getekend. Als het contract niet is gestopt, blijft het huidige gewoon geldig en is het niet nodig om nieuwe afspraken te maken. Het kan echter zo zijn dat zowel werkgever als medewerker dit willen; dan is het uiteraard mogelijk om nieuwe afspraken te maken, ook over bijvoorbeeld salaris.

Spreek je na het bereiken van de AOW-leeftijd een nieuw, tijdelijk contract af? Dat mag, maar alleen:

  • maximaal 6 tijdelijke contracten
  • maximaal 4 jaar lang

Daarna heb je als medewerker recht op een vast contract. Let op dat je als werkgever op tijd aan je medewerker aangeeft of het tijdelijke contract wordt verlengd, anders bestaat er het recht op aanzegvergoeding, ook na de AOW-leeftijd.

Ontslag na AOW-leeftijd

De regels rondom ontslag zijn anders na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Deze verschillen afhankelijk van de situatie rondom het contract.

Werkt de medewerker volgens het oude contract? Jij als werkgever mag dan de medewerker ontslaan via een brief, met een opzegtermijn van één maand, mits dit in het contract anders vermeld staat. Dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld toestemming nodig hebt van de kantonrechter of van het UWV. Als medewerker heb je geen recht op een transitievergoeding.

Heb je een nieuw contract opgesteld voor na de AOW-leeftijd, dan is het afhankelijk van welk contract er is afgesproken. Werkt de medewerker via een tijdelijk contract? Dan mag je als werkgever besluiten het contact niet te verlengen. Is er een nieuw, vast contract afgesproken? Dan mag je alleen de medewerker via de kantonrechter of het UWV ontslaan. Ook hier heb je als medewerker geen recht op een transitievergoeding.

Minimumloon en vakantiebijslag na AOW-leeftijd

Je hebt als je doorwerkt na de AOW-leeftijd nog steeds recht op het minimumloon en minimumvakantiebijslag; aan die regels verandert niets.

Ziekte (arbeidsongeschikt) na AOW-leeftijd

Er gelden andere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers vanaf hun AOW-leeftijd. Zo krijg je maximaal 13 weken loon bij ziekte. Heb je geen loon afgesproken? Dan krijg je maximaal 13 weken een ziektewetuitkering. Als de medewerker al ziek was vóór het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, dan begint de periode van 13 weken vanaf het bereiken van de leeftijd.

Belasting, premies en ziektegeld na AOW-leeftijd

Je medewerkers moeten loonheffing over het inkomen betalen, maar hier zit geen AOW-premie meer bij. De medewerker mag nog wel gebruikmaken van de loonheffingskorting, zoals gewoonlijk voor één inkomen.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

Preview:

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden, waaronder het correct omgaan met overuren en het uitbetalen hiervan. Maar hoe werkt dit precies, welke regels zitten hier aan vast en welke opties heb je allemaal? Met de juiste kennis kun je een eerlijke en transparante werkomgeving creëren voor je werknemers. In deze blog zetten we daarom alles wat je moet weten over het uitbetalen van overuren voor je op een rij.

Overuren uitbetalen: Alles wat je als werkgever moet weten

• Blog maart 18, 2024

Preview:

Ook dit jaar zijn er weer veranderingen zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheidsfondsen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Aof-premie. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en herberekend. Maar hoe werkt dit precies, geldt voor jou het lage of hoge tarief en wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten.

• Blog maart 18, 2024

Aof-premie 2024: Alles wat je moet weten

• Blog maart 5, 2024

Preview:

In de volksmond heet het nog altijd de loonbelastingverklaring, de echte naam is opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om bepaalde gegevens op te vragen die nodig zijn voor het inhouden van de loonheffingen. Hoe vul je de opgave gegevens voor de loonheffingen precies in en waarom is deze verklaring zo belangrijk? In deze blog zetten we alles voor je op een rij.

• Blog maart 5, 2024

Loonbelastingverklaring: Wat is het en hoe vul je het goed in?