close

De rol van HR bij het objectief beoordelen van medewerkers

Payroll support

De beoordelings- en functioneringsgesprekken zijn jaarlijks weer een belangrijk moment. Hier hangen salaris- en promotiekansen vanaf, maar ook contractverlengingen. Het vermogen om eerlijke en onpartijdige evaluatie uit te voeren, is van onschatbare waarde voor zowel werknemers als werkgevers. De HR afdeling speelt hier een belangrijke rol in. Maar hoe kan HR bijdragen aan een eerlijke beoordeling van medewerkers, zonder dat dit sterk afhangt van de mening van een manager of andere leidinggevende? In deze blog delen we een aantal tips hoe je hier binnen jouw organisatie mee om kunt gaan.

Payroll support

1. Zorg voor duidelijke beoordelingsrichtlijnen

HR is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van duidelijke beoordelingsrichtlijnen en criteria. Ook is HR betrokken bij de implementatie van beoordelingssystemen. Denk aan 360-graden feedback, prestatiebeoordelingen en andere evaluatiemethoden die een holistisch beeld van de prestaties van medewerkers geven. Door de werkwijze voor een beoordeling gestandaardiseerd en consistent te maken, wordt objectief blijven een stuk makkelijker.

2. Training en bewustwording

Niet iedereen vindt het even makkelijk om zijn medewerkers objectief te beoordelen. Organiseer daarom trainingen voor leidinggevenden en beoordelaars om bewustzijn te creëren over vooroordelen en subjectiviteit. Want hier bewust mee bezig zijn, is de eerste stap naar objectiviteit tijdens beoordelingsgesprekken.

3. Zorg voor duidelijke communicatie

Zowel de leidinggevende als de medewerker wil weten waar ze aan toe zijn bij een beoordelings- of functioneringsgesprek. De HR-afdeling kan ondersteunen in een duidelijke communicatie over de beoordelingscriteria en de verwachtingen. Op deze manier worden richtlijnen transparant en begrijpelijk voor alle medewerkers. Daarnaast is de HR-afdeling er voor medewerkers mochten er toch nog onduidelijkheden zijn.

4. Laat feedback achter voor een nog beter proces

Het regelmatig evalueren van het beoordelingsgesprek is belangrijk om ervoor te zorgen dat het eerlijk en effectief blijft. De HR-afdeling kan het verstrekken van constructieve feedback op het proces van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken onderdeel maken. Dit geldt niet alleen voor de beoordelaars, maar ook voor de beoordeelde werknemers. Op deze manier kan het proces aangepast worden waar nodig, om de objectiviteit en effectiviteit te vergroten.

Ontdek onze gesprekscyclus

Hoe vaak wil je periodieke gesprekken voeren met je medewerkers? Dit kan eens per jaar, twee keer per jaar of juist ieder kwartaal. Dat bepaal jij zelf. Onze consultants ondersteunen jou bij het samenstellen van een ideale werkwijze en het verwerken van de verslaglegging. Meer weten over onze HRM oplossing? Dan lees je hier alles over de gesprekscyclus.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

Preview:

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden, waaronder het correct omgaan met overuren en het uitbetalen hiervan. Maar hoe werkt dit precies, welke regels zitten hier aan vast en welke opties heb je allemaal? Met de juiste kennis kun je een eerlijke en transparante werkomgeving creëren voor je werknemers. In deze blog zetten we daarom alles wat je moet weten over het uitbetalen van overuren voor je op een rij.

Overuren uitbetalen: Alles wat je als werkgever moet weten

• Blog maart 18, 2024

Preview:

Ook dit jaar zijn er weer veranderingen zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheidsfondsen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Aof-premie. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en herberekend. Maar hoe werkt dit precies, geldt voor jou het lage of hoge tarief en wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten.

• Blog maart 18, 2024

Aof-premie 2024: Alles wat je moet weten

• Blog maart 5, 2024

Preview:

In de volksmond heet het nog altijd de loonbelastingverklaring, de echte naam is opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om bepaalde gegevens op te vragen die nodig zijn voor het inhouden van de loonheffingen. Hoe vul je de opgave gegevens voor de loonheffingen precies in en waarom is deze verklaring zo belangrijk? In deze blog zetten we alles voor je op een rij.

• Blog maart 5, 2024

Loonbelastingverklaring: Wat is het en hoe vul je het goed in?