close

Beloningssysteem

Het beloningssysteem is een manier om de beloning te bepalen die tegenover een prestatie van de medewerker staat. Dit systeem wordt ook wel beloningsbeleid of flexibele beloning genoemd. Er zijn meerdere vormen van beloning en elke vorm kent voor- en tegenstanders.

  • Marktgerichte beloning: Weleens gehoord van de term ‘marktconform salaris’? There you go. Een marktgerichte beloning is een salaris dat is afgestemd op wat ‘de markt’ doet.
  • Functiebeloning: Wanneer er sprake is van afgekaderde functies of senioriteitsniveau, kun je een functiebeloning hanteren. Het wordt vooral toegepast bij bedrijven die werken met salarisschalen.
  • Prestatiebeloning: Een prestatiebeloning bestaat veelal uit uit 2 delen: een basissalaris + aanvullende bonus. Zeker in de sales is dit een veelgebruikte manier van belonen. De aanvullende bonus kan nog weer worden opgesplitst in persoonlijke bonus en team-effort.
  • Competentie beloning: Wil je medewerkers belonen op hun kwaliteiten? Dan kies je voor een competentie beloning. In de meeste gevallen is deze beloning een aanvulling op de functiebeloning.
  • Persoonlijke beloning: Wie zijn medewerkers vrij wil laten en met de tijd meegaat, kiest voor persoonlijke beloning. Hierbij stel je naast de primaire arbeidsvoorwaarden een budget beschikbaar, waardoor medewerkers zelf hun secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen kiezen. Zit er een lease auto bij de functie, maar komen ze altijd op de fiets? Dan kunnen ze de leaseauto uitruilen tegen een elektrische fiets of een abonnement op de sportschool.