close

Waarom je AI in HR serieus moet nemen, maar ook moet opletten

Brooke cagle L Cc FI 26di A unsplash

De wereld – en daarmee ook het werkveld – is in zo’n rap tempo digitaal aan het veranderen, dat we nu al op het punt zijn aanbeland dat we niet meer om Artificial Intelligence (AI) heen kunnen. In zo’n beetje alle bedrijfssectoren heeft AI inmiddels wel een mate van invloed. Dus luidt de vraag: hoe haal je als HR-professional zoveel mogelijk voordeel uit AI? Dit artikel is een stoomcursus AI binnen HR. Hoe ga je met AI om? Waar liggen de mogelijkheden en waar moet je op letten?

Brooke cagle L Cc FI 26di A unsplash

Een datagedreven en gepersonaliseerde benadering

Steeds vaker kiezen organisaties ervoor om HR-processen te digitaliseren, mede ingegeven door de ontwikkelingen op het gebied van HR 4.0. Door de administratieve lasten van standaardtaken (zoals verlofaanvragen, declaraties en ziekmeldingen) te verlagen, komt er meer tijd vrij voor specialistische en strategische HR-werkzaamheden. En dat is precies waar AI jou bij kan helpen, met name door het snel verwerken van grote hoeveelheden data. AI kan verbanden leggen, afwijkingen herkennen en zelfs kansen identificeren.

AI kan jouw HR-afdeling dus echt versterken. Denk hierbij aan:

  • Effectievere werving en selectie – Van objectieve kandidaatselectie tot een geautomatiseerd proces, AI kan helpen de beste kandidaten sneller te identificeren.
  • Nauwkeurige data-analyse – Beslissingen nemen op basis van concrete data en trends in plaats van afgaan op onderbuikgevoel.
  • Procesoptimalisatie – Minder administratieve fouten en efficiëntere gegevensinvoer dragen bij aan betrouwbare HR-administratie.
  • Objectieve keuzes – AI kan menselijke vooroordelen wegnemen en zo zorgen voor een eerlijkere besluitvorming.

AI helpt jou toe te werken naar een datagedreven én gepersonaliseerde benadering van HR. Door middel van slimme analyses en inzichtelijke data kun je als HR-professional niet alleen beter voorspellen wat medewerkers nodig hebben, maar ook inzoomen op individuele voorkeuren en loopbaanwensen. Zo maakt AI het mogelijk om strategieën te ontwikkelen die aansluiten bij de unieke behoeften van je medewerkers, wat uiteindelijk leidt tot een meer betrokken en productieve werkomgeving.

Aan de slag met AI? Kijk goed naar je eigen processen

De grote vraag omtrent werken met AI is natuurlijk: hoe pak je het aan? Begin eens met in kaart te brengen wat je precies wilt verbeteren in je huidige processen. Waar zitten de knelpunten? Waar heeft mijn organisatie écht behoefte aan? Kijk vooral naar wat er beter kan in de manier waarop je momenteel werkt. Richt je processen opnieuw in en kijk waar AI duidelijke meerwaarde kan bieden en ga vervolgens kijken welke AI-tool jou hierbij verder kan helpen.

We geven je vier soorten AI-tools die wat ons betreft de moeite waard zijn:

1. Robotic Process Automation (RPA)

Terugkerende taken zijn eenvoudig te automatiseren met RPA. Denk hierbij aan het beheren van personeelsdossiers, het verwerken van de salarisadministratie en het inplannen van sollicitatie- en functioneringsgesprekken.

2. Natural Language Processing (NLP)

Chatbots kunnen een HR-afdeling flink wat tijd besparen. Deze chatbots zijn te trainen met behulp van NLP, zodat ze precies de juiste antwoorden geven.

3. Predictive Analytics (PA)

Zijn er trends in de prestaties van medewerkers? Dit is te monitoren met PA. Net als het voorspellen van personeelsbehoeften en het creëren van strategieën om nieuwe mensen te binden en bestaande medewerkers te boeien en ontwikkelen.

4. Machine Learning (ML)

Deze vorm van AI kan historische gegevens en patronen analyseren en adviezen geven voor de toekomst. Identificeer met ML de beste kandidaat voor vacatures of voorspel personeelsverloop.

Let op! Er zijn zeker ook risico's

Werken met AI biedt enorme kansen maar vraagt ook om een continue kritische blik. Je werkt immers met nog ‘lerende’ technologie. We nemen je mee langs de grootste valkuilen en hoe je hiermee omgaat.

Privacy en beveiliging

Voor het verzamelen, verwerken en gebruiken van persoonlijke gegevens is een strikt privacy- en beveiligingsbeleid vereist. Ook wanneer je gegevens anonimiseert. Hiermee bied je transparantie over hoe je data verwerkt, niet alleen richting medewerkers maar bijvoorbeeld ook naar sollicitanten en (potentiële) klanten.

Vooringenomenheid

AI wordt “getraind” op basis van beschikbare datasets. Wanneer jouw input niet volledig objectief is, loop je het risico dat AI vooringenomen wordt. Dit kan bijvoorbeeld weer leiden tot kansenongelijkheid. Een voorbeeld hiervan is een zaak in de Verenigde Staties waarbij een bijles-bedrijf een forse boete kreeg, omdat het een algoritme gebruikte dat automatisch vrouwelijke sollicitanten van boven de 55 jaar en mannelijke sollicitanten boven de 60 afwees. Nieuwe wetgeving (zowel op nationaal als internationaal niveau) moet deze kansenongelijkheid door AI tegengaan.

Hallucinaties

Bij het werken met AI schuilt ook het risico van “hallucinaties”, waarbij AI valse maar geloofwaardige gegevens produceert. In combinatie met vooringenomenheid, kan AI bijvoorbeeld te veel gewicht toekennen aan bepaalde factoren, waardoor het verkeerde beslissingen neemt. Het is daarom belangrijk de output van AI altijd goed te controleren. Het regelmatig uitvoeren van checks kan je hierbij helpen.

Neem angsten weg en experimenteer met AI

HR is en blijft mensenwerk, daar gaat AI niks aan veranderen. AI kan weliswaar veel processen overnemen, maar zal niet het menselijke contact en onze intuïtie kunnen vervangen. Het gaat dus om het vinden van een goede balans tussen de inzet van AI en menselijke expertise.

Zijn de mensen binnen jouw organisatie terughoudend over werken met AI? De beste manier om de angst van medewerkers voor AI weg te nemen, is door ze proactief te betrekken bij het implementeren van AI binnen je organisatie. Zo ervaren ze zelf wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Misschien hebben ze wel heel creatieve ideeën voor het opnieuw inrichten van je processen met AI. Door in kaart te brengen waar jouw organisatie behoefte aan heeft, kom je er vanzelf achter welke AI-tools passen binnen jouw organisatie en welke ongeschikt zijn. Wacht er niet te lang mee, want de concurrentie experimenteert ook!

Coverafbeelding whitepaper hr4 0

Meer weten over de toekomst van HR? Download ons whitepaper!