close

Aof-premie 2024: Alles wat je moet weten

Aof premie 2024

Ook dit jaar zijn er weer veranderingen zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheidsfondsen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Aof-premie. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en herberekend. Maar hoe werkt dit precies, geldt voor jou het lage of hoge tarief en wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten.

Aof premie 2024

Wat is de Aof-premie?

Aof staat voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Mensen die volledig arbeidsongeschikt of langdurig ziek zijn ontvangen vanuit dit fonds een uitkering. De Aof-premie is onderdeel van de loonheffingen die je als werkgever moet betalen, zoals de loonbelasting, premies werkgeversverzekeringen, volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW). De Aof-premie is dus verplicht.

Moet ik een lage of hoge Aof-premie betalen?

Of jouw Aof-premie hoog of laag is, is afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf. Deze grootte wordt bovendien bepaald op basis van de situatie van 2 jaar geleden. Heb je als werkgever in 2022 een loonsom die gelijk is aan of minder bedraagt dan 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer in dat kalenderjaar, dan ben je een kleine werkgever. Voor 2024 ligt de grens op €942.500. Is het premieplichtig loon groter dan geldt de hoge Aof-premie.

Over de volgende uitkeringen, toeslagen en loonbetalingen is een werkgever altijd de hoge premie Aof verschuldigd:

  • uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen (WAO, WIA, ZW en WW). Dit geldt als de werkgever de uitkering namens UWV aan zijn werknemer betaalt (werkgeversbetaling) of als de werkgever dit doet als eigenrisicodrager;
  • WAZO-uitkeringen in verband met zwangerschap, bevalling, adoptie, pleegzorg en aanvullend geboorteverlof;
  • toeslagen op grond van de Toeslagenwet;
  • het loon uit een WSW-dienstbetrekking;
  • wachtgeld op grond van de oude regeling van vóór 2001.

Is AOF hetzelfde als WAO?

Hoewel beide termen betrekking hebben op arbeidsongeschiktheid, zijn de Aof-premie en de WAO niet hetzelfde. De Aof-premie wordt betaald door werkgevers ter financiering van het Arbeidsongeschiktheidsfonds. De WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering) regelt devoorwaarden en hoogte van de uitkering voor arbeidsongeschikte werknemers.

Aof-premie regels in 2024

De Aof-premie wordt ieder jaar weer opnieuw vastgesteld. Vergeleken met 2023 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd:

  • Kleine werkgevers: 6,18% in plaats van 5,82%
  • Middelgrote en grote werkgevers: 7,49% in plaats van 7,11%

De premielast Aof is voor kleine werkgevers dus iets minder gestegen dan voor grote werkgevers.

Het idee achter de premiedifferentiatie Aof is dat kleine werkgevers lagere premies betalen. Op deze manier blijft er geld over om te besteden aan bijvoorbeeld het doorbetalen van salaris bij medewerkers die langdurig ziek of arbeidsongeschikt zijn.

Hoe kun je je voorbereiden premiewijziging?

Zorg ervoor dat je bij het opstellen van financiële planning rekening houdt met de mogelijkheid dat de Aof-premie hoger of lager kan worden. Hou er ook rekening mee dat wanneer je als kleine organisatie gaat groeien er kans is dat je boven de loongrens komt en je onder het hoge premieregime komt te vallen. Op deze manier kun je je beter voorbereiden op eventuele toekomstige verplichtingen. Daarnaast is het verstandig om met financiële adviseurs te praten om advies in te winnen.

Vanuit BCS HR Software staan we altijd voor je klaar voor het beantwoorden van vragen en om te sparren over andere strategieën om de impact op jouw bedrijfsfinanciën te minimaliseren.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

Preview:

Vandaag de dag werken er verschillende generaties medewerkers zij aan zij op de werkvloer. Hoe zorg je ervoor dat er optimaal wordt samengewerkt? Hoe benut je de unieke kwaliteiten van iedere generatie? En hoe voorkom je dat generatieverschillen de dynamiek binnen je organisatie verstoren?

Omgaan met verschillende generaties medewerkers op de werkvloer

Preview:

Hoe ziet HR-beleid er in 2025 voor jouw organisatie uit? Je hebt ongetwijfeld al ideeën en plannen. Maar meer inspiratie is altijd welkom, toch? Daar helpen wij je graag bij. Met inzichten uit de praktijk en de laatste ontwikkelingen uit de HR-vakliteratuur, delen we in dit artikel de vijf belangrijkste HR-trends voor 2025.

Zo ziet succesvol HR-beleid er in 2025 uit; 5 trends om te volgen

Preview:

Voor veel organisaties wordt AI steeds belangrijker om efficiënter te werken, slimmer te groeien en innovatie te omarmen. Maar met zoveel potentie komt ook de vraag: hoe zorg je ervoor dat AI goed begrepen en verantwoord toegepast wordt binnen de eigen organisatie? Hier komt de rol van HR in beeld!

AI in HR: de route naar AI-geletterdheid