Zo ziet succesvol HR-beleid er in 2025 uit; 5 trends om te volgen
Hoe ziet HR-beleid er in 2025 voor jouw organisatie uit? Je hebt ongetwijfeld al ideeën en plannen. Maar meer inspiratie is altijd welkom, toch? Daar helpen wij je graag bij. Met inzichten uit de praktijk en de laatste ontwikkelingen uit de HR-vakliteratuur, delen we in dit artikel de vijf belangrijkste HR-trends voor 2025.
De algehele trend: employer branding en goed werkgeverschap
In ons vorige artikel schreven we over de belangrijkste trends en ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Daarin zien we parelellen met dit jaar, bijvoorbeeld als het gaat om het vinden en behouden van goede medewerkers. Dat is al jaren een uitdaging en blijft ook, ondanks een lichte stabilisatie van de arbeidsmarkt, in 2025 het geval. Werknemers van vandaag willen meer dan alleen een baan; ze zoeken naar een werkplek die hun persoonlijke waarden weerspiegelt, die ruimte biedt voor groei en waar aandacht is voor duurzaamheid en inclusiviteit.
Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om actief te investeren in een sterk werkgeversmerk, aan de hand van employer branding en goed werkgeverschap. In 2025 wordt een authentieke en mensgerichte aanpak, waarin de cultuur en werkomgeving tastbaar worden gemaakt, dé sleutel om je te onderscheiden in een competitieve arbeidsmarkt.
Enkele voorbeelden van wat je zou kunnen doen als HR-Manager:
- Zorg dat je organisatie gezien wordt in de regio en daar waar jouw doelgroep zich bevindt, bijvoorbeeld door te adverteren of via sponsoring.
- Ga samenwerkingen aan met scholen, bijvoorbeeld om stagiaires en afstudeerders een plek te geven in de organisatie. Zo kom je letterlijk in contact met je toekomstige werknemers.
- Maak werk van flexibele arbeidsvoorwaarden. Denk aan opleidingsbudgetten, duurzame initiatieven of extra verlof. We schreven al eerder over de verschillende soorten flexibele arbeidsvoorwaarden en de voordelen.
De top 5 HR-prioriteiten voor 2025
Onderzoek- en adviesbureau Gartner ondervroeg meer dan 1.400 HR-managers uit verschillende branches en industrieën in tientallen landen naar hun HR-prioriteiten en -uitdagingen voor 2025. Wat blijkt? Thema’s zoals leiderschapsontwikkeling, organisatiecultuur en verandermanagement staan bovenaan de lijst. We zoomen in op de vijf belangrijkste topics.
1. Ontwikkelen van leiders en managers
Managers krijgen met steeds bredere verantwoordelijkheden te maken, en dat terwijl driekwart van de ondervraagden zich hierdoor overweldigd voelt. Klassieke benaderingen voor leiderschapsontwikkeling voldoen niet meer. Er is behoefte aan een nieuwe aanpak die beter aansluit bij de moderne werkvloer. Managers floreren namelijk beter in een leeromgeving die hen niet alleen ondersteunt, maar ook inspireert en praktische handvatten biedt voor hun dagelijkse uitdagingen.
Een effectieve strategie? Ga eens aan de slag met leerprogramma’s die verder gaan dan alleen kennisoverdracht. Denk aan trainingen met interactieve sessies, zoals groepsgesprekken waarin managers praktijkervaringen onderling met elkaar delen. Zulke sociale interacties helpen managers niet alleen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, maar versterken ook de samenwerking en het vertrouwen onderling. Daarnaast is er in moderne leiderschapsprogramma’s veel aandacht voor ‘zachte vaardigheden’, zoals empathie, communicatie en het vermogen om verandering te begeleiden (daarover later meer). Deze vaardigheden zijn cruciaal om teams te motiveren en effectief leiding te geven.
2. Organisatiecultuur: definieer kernwaarden en gedrag
Meer dan de helft van de HR-Managers vindt dat de bedrijfscultuur binnen de eigen organisatie onvoldoende wordt uitgedragen. Vrijwel allemaal willen ze hier iets aan veranderen, maar hoe breng je cultuur tot leven?
De sleutel ligt in het bouwen van een cultuur die voelbaar is in alles wat je organisatie doet. Dit begint bij de managers/ leidinggevenden, op elk organisatieniveau. Zij zijn immers de dragers van je cultuur en spelen een cruciale rol in het doorgeven van de kernwaarden. Als zij niet het goede voorbeeld geven, wie dan wel?
Zorg ervoor dat de cultuur en kernwaarden glashelder zijn – vermijdt vaagheden en definieer welk gedrag hierbij hoort. Beperkt jezelf niet tot een sessie waarin eenmalig de kernwaarden en bedrijfscultuur wordt gepresenteerd, maar kom hier regelmatig op terug in meetings en workshops. Wanneer de cultuur ingebed zit in de dagelijkse workflows, wordt het de gezamenlijke verantwoordelijkheid van iedereen.
3. Strategische personeelsplanning betekent verder kijken dan vandaag
Zo’n 60% van de ondervraagde HR-Managers denkt bij personeelsplanning aan een éénjarenplan. Maar de realiteit van vandaag vraagt om langetermijndenken en strategische personeelsplanning gericht op kwaliteiten. Dat heeft zeker twee jaar of meer nodig.
Dat doe je door de strategie op te stellen in haalbare fasen:
- Doelstellingen: Wat wil je bereiken en welke resultaten zijn nodig?
- Data: Welke inzichten en voorspellingen gebruik je om beslissingen te nemen?
- Talentgerichtheid: Hoe vul je gaten in vaardigheden en capaciteit op?
- Personeel: Welke middelen voor en ondersteuning richting jouw personeel zijn nodig om iedere stap succesvol af te ronden?
Een goed uitgewerkte strategische personeelsplanning geeft je de grip die je nodig hebt om te anticiperen op veranderingen en voorbereid te zijn op de toekomst.
4. Verandermanagement: omgaan met een wereld in beweging
Organisaties veranderen sneller dan ooit. Nieuwe technologieën, hybride werken en marktverschuivingen vragen om constante aanpassingen. Maar deze snelheid heeft een keerzijde: bijna driekwart (!) van de HR-Managers geeft aan dat hun medewerkers moeite hebben met omgaan met veranderingen, of zelfs ‘verandermoe’ worden. Bovendien zijn veel managers niet goed uitgerust om veranderingen effectief te begeleiden.
Een proactieve aanpak is nodig om dit probleem aan te pakken. Geef prioriteit aan veranderingen die passen bij je organisatie en waar medewerkers klaar voor zijn. Stimuleer leidinggevenden om hun teams actief te betrekken bij veranderingen en vraag om input. Je medewerkers zitten vol goede ideeën, geef ze de ruimte om deze aan te dragen en door te voeren!
5. Bouwen aan een slimme toekomst met HR-technologie
HR-technologie (denk aan software en AI) is meer dan alleen een handige tool – het is een strategisch middel om je organisatie naar een hoger niveau te tillen. Toch vindt ruim de helft van de HR-Managers dat hun huidige systemen tekortschieten. Vaak blijft de focus beperkt tot het automatiseren van administratieve taken, terwijl de echte waarde ligt in het benutten van strategische kansen.
Hoe haal je meer uit HR-technologie? Begin met een duidelijke strategie:
- Evalueer nieuwe technologieën: Bepaal waar je knelpunten zitten en wat je wilt verbeteren en ga op zoek naar bijpassende oplossingen.
- Meet de impact: bereken hoeveel tijd en kosten je kunt besparen door het inzetten van deze technologieën.
- Implementeer stapsgewijs: een agile aanpak zorgt ervoor dat je technologie snel integreert en gebruiksvriendelijk maakt.
Met de juiste tools en aanpak maak je HR-technologie niet alleen nuttig, maar onmisbaar voor het succes van je organisatie.
Experimenteer, leer en groei
Elke verandering begint klein. Door stap voor stap te werken, je medewerkers mee te nemen in de reis die je gaat maken en de resultaten continu te evalueren, creëer je een stevige basis voor groei. We wensen je veel succes en wijsheid toe voor het HR-jaar 2025! Wil je meer weten over hoe jouw organisatie kan profiteren van deze inzichten? Laten we samen sparren over de mogelijkheden!