close

Eigenrisicodragers opgelet!

Eigenrisicodragers opgelet!
Een eigenrisicodragerschap voor WGA en ZW heeft voordelen, maar ook een keerzijde. Belangrijk is dat de situatie twee keer per jaar gewijzigd kan worden.
Eigenrisicodragers opgelet!

Werknemers zijn verplicht verzekerd voor de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Na twee jaar ziekte krijgen zij een arbeidsongeschiktheidsuitkering. UWV voert de WIA uit en de kosten hiervan komen voor rekening van de werkgever, die hiervoor een premie betaalt.

Hoe zit het met de WGA?

De WIA bestaat uit twee onderdelen, de WGA en de IVA. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten en is bedoeld voor werknemers die 35 tot 80 procent arbeidsongeschikt zijn en werknemers die volledig (maar niet duurzaam) arbeidsongeschikt zijn. De IVA (Inkomensverzekering Volledig Arbeidsongeschikten) is voor werknemers die duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Eigen risico dragen door de werkgever kan alleen voor werknemers die onder de WGA vallen, voor de IVA kan dat niet. Als het risico dat een werknemer een beroep moet doen op een WIA-uitkering laag is, dan is het een idee om eigenrisicodrager voor de WGA te worden. Dan betaalt de werkgever alleen de basispremie.

En de ZW?

Een werkgever kan ook eigenrisicodrager zijn voor de ZW. Een werkgever voert dan samen met de bedrijfsarts of arbodienst zelf het preventie- en verzuimbeleid uit. Een zieke werknemer wordt niet betaald door de UWV, maar de werkgever betaalt de ziektewetuitkering. De werkgever is ook verantwoordelijk voor reïntegratie van de zieke (ex-)werknemer. Zeker, de premies zijn lager, maar daar staan weer andere kosten tegenover. Een eigenrisicodrager moet kennis van de Ziektewet in huis hebben, een verzuimadministratie voeren, en zonodig het contract voor arbodienstverlening uitbreiden.

Hier moet je op letten bij eigenrisicodragerschap

Belangrijk om te weten is dat een werkgever het eigenrisicodragerschap WGA en/of ZW twee maal per jaar kan wijzigen. Dit kan op 1 januari en 1 juli van elk jaar. Het is wel zaak om dit uiterlijk 13 weken voor de ingangsdatum aan de Belastingdienst door te geven! Dus: een werkgever die de wijziging op 1 januari 2022 in wil laten gaan, moet dat uiterlijk op 1 oktober bij de Belastingdienst melden. Dat gebeurt met het formulier 'aanvraag of beëindiging eigenrisicodragerschap'. Na goedkeuring van de Belastingdienst gaat de wijziging in per 1 januari 2022. Komt de aanvraag na 1 oktober 2021 binnen, dan wordt de ingangsdatum automatisch verzet naar 1 juli 2022.

Meer weten?

Overweeg je te stoppen of juist te beginnen met het eigenrisicodragerschap? Deze sites geven goede informatie. Kom je er niet goed uit of wil je meer informatie, dan staan we uiteraard voor je klaar.

Hoofdstuk 7.7 uit het Handboek Loonheffingen 2021

Informatie van het UWV

Informatie Belastingdienst over WGA

Informatie Belastingdienst over ZW

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog april 23, 2024

Preview:

Na meerdere keren te zijn uitgesteld, is het nu eindelijk zover en moeten grotere bedrijven vanaf 1 juli 2024 hun CO2-uitstoot op het gebied van gereden kilometers rapporteren. Over de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) bestaat nog heel wat onduidelijkheid, zo ervaren wij in de praktijk.

• Blog april 23, 2024

Onduidelijkheid over CO2-rapportage uitgelegd

Preview:

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden, waaronder het correct omgaan met overuren en het uitbetalen hiervan. Maar hoe werkt dit precies, welke regels zitten hier aan vast en welke opties heb je allemaal? Met de juiste kennis kun je een eerlijke en transparante werkomgeving creëren voor je werknemers. In deze blog zetten we daarom alles wat je moet weten over het uitbetalen van overuren voor je op een rij.

Overuren uitbetalen: Alles wat je als werkgever moet weten

• Blog maart 18, 2024

Preview:

Ook dit jaar zijn er weer veranderingen zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheidsfondsen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Aof-premie. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en herberekend. Maar hoe werkt dit precies, geldt voor jou het lage of hoge tarief en wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten.

• Blog maart 18, 2024

Aof-premie 2024: Alles wat je moet weten