close

Hoe kom ik aan een loonbelastingnummer?

Loonbelastingnummer BCS blog
Een loonbelastingnummer, tegenwoordig loonheffingennummer genoemd, heb je nodig om elke maand loonaangifte te kunnen doen. Dit is nodig wanneer je werknemers in dienst neemt als organisatie. Heb je nog geen loonbelastingnummer en wil je dit graag aanvragen? Dan vertellen we je in deze blog hoe je dat kunt doen.
Loonbelastingnummer BCS blog

Aanmelden als werkgever bij de Belastingdienst

Om het loonbelastingnummer of loonheffingennummer aan te vragen, dien je als werkgever aangemeld te zijn bij de Belastingdienst. Dit door je door middel van een formulier dat je bij de Belastingdienst kunt downloaden. Het is raadzaam om het formulier op de computer in te vullen. Om het formulier volledig te maken, heb je de volgende informatie nodig:

  • Het RSIN of fiscaal nummer van jouw bedrijf. Het RSIN-nummer ontvang je bij de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Indien je niet bent ingeschreven, is een fiscaal nummer ook toegestaan.
  • Het tijdvak waarover je de aangifte loonheffingen wil doen. Je kunt hierbij kiezen voor 4 weken, per maand of per halfjaar (alleen voor binnenschippers). In de meeste gevallen zal een maandaangifte de meest logische keuze zijn.
  • Een schatting voor het aantal werknemers dat je verwacht binnen 3 maanden in dienst te hebben, alsook een schatting van het premieloon AWf op jaarbasis. Het premieloon AWf is het totale loon waarover de premies werknemersverzekeringen betaald dienen te worden.

Ben je nog niet ingeschreven bij de KVK? Dan kun je bij de inschrijving direct aangeven dat je ook personeel gaat aannemen. Het loonbelastingnummer wordt dan namelijk automatisch aangemaakt.

Houd rekening met een wachttijd

Wil je zo snel mogelijk personeel gaan aannemen en de salarisadministratie opstarten? Vraag dan tijdig het loonheffingennummer aan. Het kan namelijk tot 6 weken duren voordat je de bevestiging en het nummer ontvangt.

Naast het loonheffingennummer ontvang je ook een brief met informatie over de sectorindeling voor de premies werknemersverzekeringen en een brief met het percentage voor de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas.

Salaris loonadministratie

Bijzondere situaties

In de meeste gevallen zal het standaard Melding Loonheffingen Aanmelding Werkgever formulier van toepassing zijn. Word je echter werkgever in een van de volgende situaties, dan dien je een alternatief formulier te downloaden:

  • Werkgever van meewerkende kinderen
  • Werkgever van personeel aan huis
  • Werkgever van artiesten of beroepssporters

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

Preview:

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden, waaronder het correct omgaan met overuren en het uitbetalen hiervan. Maar hoe werkt dit precies, welke regels zitten hier aan vast en welke opties heb je allemaal? Met de juiste kennis kun je een eerlijke en transparante werkomgeving creëren voor je werknemers. In deze blog zetten we daarom alles wat je moet weten over het uitbetalen van overuren voor je op een rij.

Overuren uitbetalen: Alles wat je als werkgever moet weten

• Blog maart 18, 2024

Preview:

Ook dit jaar zijn er weer veranderingen zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheidsfondsen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Aof-premie. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en herberekend. Maar hoe werkt dit precies, geldt voor jou het lage of hoge tarief en wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten.

• Blog maart 18, 2024

Aof-premie 2024: Alles wat je moet weten

• Blog maart 5, 2024

Preview:

In de volksmond heet het nog altijd de loonbelastingverklaring, de echte naam is opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om bepaalde gegevens op te vragen die nodig zijn voor het inhouden van de loonheffingen. Hoe vul je de opgave gegevens voor de loonheffingen precies in en waarom is deze verklaring zo belangrijk? In deze blog zetten we alles voor je op een rij.

• Blog maart 5, 2024

Loonbelastingverklaring: Wat is het en hoe vul je het goed in?