close

In quarantaine – loondoorbetaling of verlof opnemen?

loondoorbetaling bij quarantaine
Zomervakantie: de tijd van rondreizen, genieten en tot rust komen. Maar wat nou als een werknemer bij terugkomst in quarantaine moet? In deze blog leggen we uit hoe je hier als werkgever mee om kunt gaan.
loondoorbetaling bij quarantaine

Verschillende situaties

Debbie van de Laar is advocaat bij LXA The Law Firm. "Als een werknemer ziek terugkomt van vakantie en daarom in quarantaine moet, heeft hij recht op ziekengeld en dus doorbetaling van loon. In andere gevallen dan ziekte geldt als hoofdregel in de wet: geen arbeid, toch loon, tenzij de omstandigheid waardoor de arbeid niet kan worden verricht voor rekening en risico van werknemer hoort te komen.

Als je niet ziek terugkomt uit een gebied met code oranje of rood, dan is het dringende overheidsadvies om thuis twee weken in quarantaine te gaan. Dus als je willens en wetens afreist naar een gebied met een negatief reisadvies vanuit de overheid, dan moet je als werknemer incalculeren dat je je quarantaine kunt afmaken in je vakantieperiode. Als je dat niet doet, heb je over de duur van de quarantaine geen recht op loon, tenzij je vanuit huis kunt werken.

Als een werknemer tegen de adviezen in afreist naar een oranje of rood gebied, en daar in een lockdown terecht komt (en dus niet op tijd terug is om het werk te hervatten), is dat ook reden om geen loon te betalen. De omstandigheid waardoor geen arbeid kan worden verricht komt immers voor rekening en risico van werknemer.

Dit is wat de wet zegt over loondoorbetaling bij quarantaine

Volgens de wet werkt het dus zo. Een werknemer vraagt vakantiedagen aan, de werkgever kan die toestaan of niet. Maar een werkgever mag niet zomaar vakantiedagen afschrijven als werknemer langer wegblijft van het werk. In het tweede geval zoals hierboven beschreven, kan de werkgever dus het loon stopzetten. Of de werkgever kan de werknemer vragen extra vakantiedagen op te nemen, zodat het loon doorbetaald kan worden. Een werknemer die terugkeert uit een land waar tijdens het verblijf aldaar de codekleur veranderde van geel naar oranje/rood, heeft wel recht op doorbetaling van het loon.

Wijs op reis

Tot zover de wet. Tegelijkertijd geldt ook: ga wijs op reis. Je kunt als werkgever niet verbieden dat een werknemer naar een bepaald gebied op vakantie gaat. Hooguit afraden. Maar hoe eerlijk is het dat een werknemer mogelijk in een lockdown terechtkomt en dat een werkgever drie maanden salaris moet doorbetalen? Iemand die in quarantaine zit, kan misschien nog wel wat werk verrichten, als thuiswerken mogelijk is.

Wat te doen?

Hoe ga je hier als werkgever goed mee om? Debbie: "Wens iedereen vooral een prettige vakantie, maar wees proactief. Je kunt je werknemers er schriftelijk op wijzen dat als zij tegen de adviezen van de overheid in op vakantie gaan naar landen of gebieden waar code oranje of rood geldt, zij dat doen voor eigen rekening en risico. Verwoord dat wel vriendelijk: ga wijs op reis. Toon je zorgen. Een werknemer kan in de problemen komen en bovendien niet verzekerd zijn. Dat zijn situaties die je vrij eenvoudig kunt voorkomen, door vooraf op mogelijke risico’s te wijzen."

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

Preview:

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden, waaronder het correct omgaan met overuren en het uitbetalen hiervan. Maar hoe werkt dit precies, welke regels zitten hier aan vast en welke opties heb je allemaal? Met de juiste kennis kun je een eerlijke en transparante werkomgeving creëren voor je werknemers. In deze blog zetten we daarom alles wat je moet weten over het uitbetalen van overuren voor je op een rij.

Overuren uitbetalen: Alles wat je als werkgever moet weten

• Blog maart 18, 2024

Preview:

Ook dit jaar zijn er weer veranderingen zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheidsfondsen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Aof-premie. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en herberekend. Maar hoe werkt dit precies, geldt voor jou het lage of hoge tarief en wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten.

• Blog maart 18, 2024

Aof-premie 2024: Alles wat je moet weten

• Blog maart 5, 2024

Preview:

In de volksmond heet het nog altijd de loonbelastingverklaring, de echte naam is opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om bepaalde gegevens op te vragen die nodig zijn voor het inhouden van de loonheffingen. Hoe vul je de opgave gegevens voor de loonheffingen precies in en waarom is deze verklaring zo belangrijk? In deze blog zetten we alles voor je op een rij.

• Blog maart 5, 2024

Loonbelastingverklaring: Wat is het en hoe vul je het goed in?