close

In quarantaine – loondoorbetaling of verlof opnemen?

loondoorbetaling bij quarantaine
Zomervakantie: de tijd van rondreizen, genieten en tot rust komen. Maar wat nou als een werknemer bij terugkomst in quarantaine moet? In deze blog leggen we uit hoe je hier als werkgever mee om kunt gaan.
loondoorbetaling bij quarantaine

Verschillende situaties

Debbie van de Laar is advocaat bij LXA The Law Firm. "Als een werknemer ziek terugkomt van vakantie en daarom in quarantaine moet, heeft hij recht op ziekengeld en dus doorbetaling van loon. In andere gevallen dan ziekte geldt als hoofdregel in de wet: geen arbeid, toch loon, tenzij de omstandigheid waardoor de arbeid niet kan worden verricht voor rekening en risico van werknemer hoort te komen.

Als je niet ziek terugkomt uit een gebied met code oranje of rood, dan is het dringende overheidsadvies om thuis twee weken in quarantaine te gaan. Dus als je willens en wetens afreist naar een gebied met een negatief reisadvies vanuit de overheid, dan moet je als werknemer incalculeren dat je je quarantaine kunt afmaken in je vakantieperiode. Als je dat niet doet, heb je over de duur van de quarantaine geen recht op loon, tenzij je vanuit huis kunt werken.

Als een werknemer tegen de adviezen in afreist naar een oranje of rood gebied, en daar in een lockdown terecht komt (en dus niet op tijd terug is om het werk te hervatten), is dat ook reden om geen loon te betalen. De omstandigheid waardoor geen arbeid kan worden verricht komt immers voor rekening en risico van werknemer.

Dit is wat de wet zegt over loondoorbetaling bij quarantaine

Volgens de wet werkt het dus zo. Een werknemer vraagt vakantiedagen aan, de werkgever kan die toestaan of niet. Maar een werkgever mag niet zomaar vakantiedagen afschrijven als werknemer langer wegblijft van het werk. In het tweede geval zoals hierboven beschreven, kan de werkgever dus het loon stopzetten. Of de werkgever kan de werknemer vragen extra vakantiedagen op te nemen, zodat het loon doorbetaald kan worden. Een werknemer die terugkeert uit een land waar tijdens het verblijf aldaar de codekleur veranderde van geel naar oranje/rood, heeft wel recht op doorbetaling van het loon.

Wijs op reis

Tot zover de wet. Tegelijkertijd geldt ook: ga wijs op reis. Je kunt als werkgever niet verbieden dat een werknemer naar een bepaald gebied op vakantie gaat. Hooguit afraden. Maar hoe eerlijk is het dat een werknemer mogelijk in een lockdown terechtkomt en dat een werkgever drie maanden salaris moet doorbetalen? Iemand die in quarantaine zit, kan misschien nog wel wat werk verrichten, als thuiswerken mogelijk is.

Wat te doen?

Hoe ga je hier als werkgever goed mee om? Debbie: "Wens iedereen vooral een prettige vakantie, maar wees proactief. Je kunt je werknemers er schriftelijk op wijzen dat als zij tegen de adviezen van de overheid in op vakantie gaan naar landen of gebieden waar code oranje of rood geldt, zij dat doen voor eigen rekening en risico. Verwoord dat wel vriendelijk: ga wijs op reis. Toon je zorgen. Een werknemer kan in de problemen komen en bovendien niet verzekerd zijn. Dat zijn situaties die je vrij eenvoudig kunt voorkomen, door vooraf op mogelijke risico’s te wijzen."

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

Preview:

Als werkgever moet je je, zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt, aanpassen aan de veranderende behoeften van medewerkers. Modern werkgeverschap noemen we dat. In dit artikel leggen we uit hoe je een moderne werkgever wordt en hoe dit jou helpt makkelijker personeel te vinden en te behouden.

Modern werkgeverschap: keuzevrijheid en flexibiliteit in arbeidsvoorwaarden

• Blog mei 27, 2024

Preview:

De rol van een HR Manager is tegenwoordig veel breder dan het uitvoeren van de personeelsadministratie, werving en selectie en behoud van de medewerkerstevredenheid. Het gaat bijvoorbeeld ook over inclusieve werkgelegenheid.

• Blog mei 27, 2024

Inclusieve werkgelegenheid: informatie voor HR Managers

• Blog mei 16, 2024

Preview:

Een effectief Human Resources (HR) beleid is geen luxe, maar eerder een noodzaak voor moderne organisaties die streven naar groei en succes. Het draagt niet alleen bij aan een gezonde werkomgeving en het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar helpt ook om de bedrijfsdoelen te behalen.

• Blog mei 16, 2024

De 5 onmisbare elementen van een strategisch HR beleid