close

In quarantaine – loondoorbetaling of verlof opnemen?

loondoorbetaling bij quarantaine Zomervakantie: de tijd van rondreizen, genieten en tot rust komen. Maar wat nou als een werknemer bij terugkomst in quarantaine moet? In deze blog leggen we uit hoe je hier als werkgever mee om kunt gaan.

loondoorbetaling bij quarantaine

Verschillende situaties

Debbie van de Laar is advocaat bij LXA The Law Firm. "Als een werknemer ziek terugkomt van vakantie en daarom in quarantaine moet, heeft hij recht op ziekengeld en dus doorbetaling van loon. In andere gevallen dan ziekte geldt als hoofdregel in de wet: geen arbeid, toch loon, tenzij de omstandigheid waardoor de arbeid niet kan worden verricht voor rekening en risico van werknemer hoort te komen.

Als je niet ziek terugkomt uit een gebied met code oranje of rood, dan is het dringende overheidsadvies om thuis twee weken in quarantaine te gaan. Dus als je willens en wetens afreist naar een gebied met een negatief reisadvies vanuit de overheid, dan moet je als werknemer incalculeren dat je je quarantaine kunt afmaken in je vakantieperiode. Als je dat niet doet, heb je over de duur van de quarantaine geen recht op loon, tenzij je vanuit huis kunt werken.

Als een werknemer tegen de adviezen in afreist naar een oranje of rood gebied, en daar in een lockdown terecht komt (en dus niet op tijd terug is om het werk te hervatten), is dat ook reden om geen loon te betalen. De omstandigheid waardoor geen arbeid kan worden verricht komt immers voor rekening en risico van werknemer.

Dit is wat de wet zegt over loondoorbetaling bij quarantaine

Volgens de wet werkt het dus zo. Een werknemer vraagt vakantiedagen aan, de werkgever kan die toestaan of niet. Maar een werkgever mag niet zomaar vakantiedagen afschrijven als werknemer langer wegblijft van het werk. In het tweede geval zoals hierboven beschreven, kan de werkgever dus het loon stopzetten. Of de werkgever kan de werknemer vragen extra vakantiedagen op te nemen, zodat het loon doorbetaald kan worden. Een werknemer die terugkeert uit een land waar tijdens het verblijf aldaar de codekleur veranderde van geel naar oranje/rood, heeft wel recht op doorbetaling van het loon.

Wijs op reis

Tot zover de wet. Tegelijkertijd geldt ook: ga wijs op reis. Je kunt als werkgever niet verbieden dat een werknemer naar een bepaald gebied op vakantie gaat. Hooguit afraden. Maar hoe eerlijk is het dat een werknemer mogelijk in een lockdown terechtkomt en dat een werkgever drie maanden salaris moet doorbetalen? Iemand die in quarantaine zit, kan misschien nog wel wat werk verrichten, als thuiswerken mogelijk is.

Wat te doen?

Hoe ga je hier als werkgever goed mee om? Debbie: "Wens iedereen vooral een prettige vakantie, maar wees proactief. Je kunt je werknemers er schriftelijk op wijzen dat als zij tegen de adviezen van de overheid in op vakantie gaan naar landen of gebieden waar code oranje of rood geldt, zij dat doen voor eigen rekening en risico. Verwoord dat wel vriendelijk: ga wijs op reis. Toon je zorgen. Een werknemer kan in de problemen komen en bovendien niet verzekerd zijn. Dat zijn situaties die je vrij eenvoudig kunt voorkomen, door vooraf op mogelijke risico’s te wijzen."

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog februari 20, 2024

Preview:

De beoordelings- en functioneringsgesprekken zijn jaarlijks weer een belangrijk moment. Hier hangen salaris- en promotiekansen vanaf, maar ook contractverlengingen. Het vermogen om eerlijke en onpartijdige evaluatie uit te voeren, is van onschatbare waarde voor zowel werknemers als werkgevers. De HR afdeling speelt hier een belangrijke rol in. Maar hoe kan HR bijdragen aan een eerlijke beoordeling van medewerkers, zonder dat dit sterk afhangt van de mening van een manager of andere leidinggevende? In deze blog delen we een aantal tips hoe je hier binnen jouw organisatie mee om kunt gaan.

• Blog februari 20, 2024

De rol van HR bij het objectief beoordelen van medewerkers

• Blog januari 9, 2024

Preview:

BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van Online Academie, een bedrijf dat bekend staat om haar learning experience platform (SaaS). De samenwerking tussen BCS en Online Academie is de zesde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde en de derde van dit jaar.

• Blog januari 9, 2024

We zijn erg blij om de succesvolle overname van Online Academie B.V. aan te mogen kondigen!

• Blog december 14, 2023

Preview:

In slechts dertien maanden heeft de dynamiek van loonstructuren een drastische wending genomen. Werknemers die voorheen met een maandsalaris van €2300 ruim boven het minimumloon zaten, staan nu op een kruispunt. Hoe is deze plotselinge verschuiving mogelijk?

• Blog december 14, 2023

Binnen 13 maanden van een comfortabel salaris naar een uitdaging met het minimumloon