close

Inclusieve werkgelegenheid: informatie voor HR Managers

Inclusieve werkgelegenheid

De rol van een HR Manager is tegenwoordig veel breder dan het uitvoeren van de personeelsadministratie, werving en selectie en behoud van de medewerkerstevredenheid. Het gaat bijvoorbeeld ook over inclusieve werkgelegenheid. Inclusieve werkgelegenheid heeft alles te maken met diversiteit en inclusiviteit. Vanuit de wetgeving willen we namelijk zoveel mogelijk mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan het werk krijgen of houden. Hierin hebben ook de werkgevers, en dan meestal de HR Managers, een grote rol. Een manier om inclusiviteit binnen jouw organisatie te bevorderen is middels de Wet Banenafspraak. In dit artikel vertellen we wat deze Wet Banenafspraak is, wat dit voor jou als werkgever betekent en waar je rekening mee dient te houden.

Inclusieve werkgelegenheid

De Wet Banenafspraak

De Wet Banenafspraak is een onderdeel van de Participatiewet. De Participatiewet heeft als doel om werkgevers te stimuleren om meer werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een arbeidsbeperking. Op basis van je bedrijfsgrootte en de sector waarin je actief bent, zijn er bepaalde afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld hoe veel werkplekken je beschikbaar moet stellen voor deze doelgroep. Dit wordt jaarlijks geëvalueerd en herzien.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Dit betekent dat je als werkgever met diverse verplichtingen in aanmerking komt als het gaat over inclusieve werkgelegenheid. Naast deze verplichtingen wordt het ook steeds meer vanuit diverse instanties gestimuleerd om actief mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Bijvoorbeeld door samen te werken met verschillende instanties die deze doelgroep met de Nederlandse werkgevers in contact brengen. Daarnaast zijn er vanuit de overheid diverse financiële compensaties en subsidies beschikbaar zodat het voor jouw bedrijf lonend is om deze mensen een baan aan te bieden,

Voor wie gelden deze afspraken?

De Participatiewet, en daarmee de Wet Banenafspraak, is bedoeld voor mensen met een zogenoemde arbeidsbeperking. De redenen en oorzaken van zo’n arbeidsbeperking zijn erg divers. Over het algemeen betekent dit dat deze mensen extra begeleiding op de werkvloer nodig hebben of een aangepaste werkplek. Dat komt dan bijvoorbeeld door een geestelijke of lichamelijke aandoening. Een aantal voorbeelden van mensen die hiervoor in aanmerking komen zijn:

  • Mensen met een Wajong uitkering en arbeidsvermogen
  • Mensen onder de Participatiewet die niet 100% van het wettelijk minimumloon kunnen verdienen
  • Mensen vanuit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs
  • Mensen met een WSW-indicatie
  • Mensen met een WIW- of ID-baan

Schakel de hulp van een expert in

Wil jij ook bijdragen aan een inclusieve samenleving? Waar iedereen het recht heeft om onderdeel uit te maken van de arbeidsmarkt, op zijn of haar manier? Door het aannemen van personeel met een arbeidsbeperking profiteer je van diverse voordelen. Maar: waar begin je? Waar moet ik allemaal aan denken? En wat voor werk is geschikt voor hen? Je kunt altijd terecht bij het sociaal werkbedrijf in jouw regio. Zij kijken met je mee naar de mogelijkheden en hebben diverse contacten met zowel de werknemers als bijvoorbeeld de gemeente.

BCS HR Software ontwikkelt modulaire salaris- en HR software zodat je ook voor deze medewerkers de personeelsadministratie goed kan regelen? Meer weten? Lees meer over onze HR software.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog mei 27, 2024

Preview:

De rol van een HR Manager is tegenwoordig veel breder dan het uitvoeren van de personeelsadministratie, werving en selectie en behoud van de medewerkerstevredenheid. Het gaat bijvoorbeeld ook over inclusieve werkgelegenheid.

• Blog mei 27, 2024

Inclusieve werkgelegenheid: informatie voor HR Managers

• Blog mei 16, 2024

Preview:

Een effectief Human Resources (HR) beleid is geen luxe, maar eerder een noodzaak voor moderne organisaties die streven naar groei en succes. Het draagt niet alleen bij aan een gezonde werkomgeving en het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar helpt ook om de bedrijfsdoelen te behalen.

• Blog mei 16, 2024

De 5 onmisbare elementen van een strategisch HR beleid

• Blog mei 7, 2024

Preview:

De voorbereidingen binnen organisaties voor de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is in volle gang. We merken echter dat er bij onze klanten soms verwarring is over wat er komt kijken bij de verplichte CO2-rapportageplicht. Sommige klanten denken dat ze in alle gevallen gewoon een enquête kunnen uitvoeren, maar daarmee ben je er nog niet altijd.

• Blog mei 7, 2024

Is een enquête voldoende voor de CO2-rapportageplicht?