close

Individueel Ontwikkelbudget: zin of onzin?

Individueel Ontwikkelbudget
Per 1 januari 2020 geldt in de Retail Non-Food sector de regeling voor het Individueel Ontwikkelbudget, het IOB. Op zich een goede zaak, al zitten er de nodige haken en ogen aan.
Individueel Ontwikkelbudget

Wat en voor wie is het Individueel Ontwikkelingsbudget (IOB)?

Werkgevers en vakbonden voor Retail Non-Food kwamen in juni 2018 een nieuwe cao overeen. Daarin is onder meer sprake van de introductie van een Individueel Ontwikkelbudget (IOB) voor elke werknemer. Het gaat om een bedrag van 150 euro per persoon per jaar. De introductie staat gepland voor 1 april 2020. Voor alle medewerkers moet de werkgever het bedrag overmaken naar een fonds, dat de medewerkers kunnen gebruiken voor hun opleiding. Het bedrag moet binnen vijf jaar aangesproken worden. Het IOB is vanaf 1 januari 2020 van toepassing voor iedere medewerker die minimaal 16 uur per week werkt en op 31 december 2019 minstens één jaar in dienst was. Het budget geldt niet voor weekendhulpen, oproepkrachten en vakantiekrachten.

Is het Individueel Ontwikkelbudget onzin?

Werknemers die het willen, kunnen in de loop van het jaar al gebruik maken van het budget, dat wil zeggen als de werkgever zich heeft geregistreerd bij De Leerrekening. Het budget wordt al wel vanaf 1 januari opgespaard, maar er komt nogal wat administratie bij kijken. Op zich geen probleem, want alle cursussen kosten sowieso meer dan wat een werknemer tot 1 april kan opsparen. Het vraagt inderdaad nogal wat aanpassingen op de salarisstrook en uiteraard alles wat daarachter hangt. Bijhouden wanneer voor wie het budget is gestort, wanneer welk bedrag is gebruikt enzovoort enzovoort. Komt nog bij dat 150 euro per jaar niet veel lijkt voor een opleiding. Het aanbod bestaat dan ook voor een flink deel uit dagcursussen, die soms meer kosten dan het budget over vijf jaar.

Of heeft het Individueel Ontwikkelbudget zin?

Het is een goede zaak dat een werkgever zijn of haar medewerkers de kans biedt om zich te ontwikkelen en dat daar een budget beschikbaar voor is. Er zijn nog behoorlijk wat werkgevers die dit tot nu toe hebben verzuimd. Met de instelling van een IOB komt daar verandering in en hebben werknemers zelf de kans iets te doen. Maar je kunt vraagtekens zetten bij de hoogte van het bedrag en de administratieve rompslomp die de invoering van het IOB met zich meebrengt. Op de pagina van de Koninklijke INretail staan antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wat we kunnen doen

BCS helpt. We bieden een service aan om alle mutaties rond medewerkers en het IOB te volgen. Zeker voor grote bedrijven met soms meer dan 100 mutaties per maand is dit een prima oplossing. Informeer gerust naar de mogelijkheden en wat we verder kunnen betekenen!

Ontwikkelbudget werknemer extra studie

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog mei 27, 2024

Preview:

De rol van een HR Manager is tegenwoordig veel breder dan het uitvoeren van de personeelsadministratie, werving en selectie en behoud van de medewerkerstevredenheid. Het gaat bijvoorbeeld ook over inclusieve werkgelegenheid.

• Blog mei 27, 2024

Inclusieve werkgelegenheid: informatie voor HR Managers

• Blog mei 16, 2024

Preview:

Een effectief Human Resources (HR) beleid is geen luxe, maar eerder een noodzaak voor moderne organisaties die streven naar groei en succes. Het draagt niet alleen bij aan een gezonde werkomgeving en het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar helpt ook om de bedrijfsdoelen te behalen.

• Blog mei 16, 2024

De 5 onmisbare elementen van een strategisch HR beleid

• Blog mei 7, 2024

Preview:

De voorbereidingen binnen organisaties voor de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is in volle gang. We merken echter dat er bij onze klanten soms verwarring is over wat er komt kijken bij de verplichte CO2-rapportageplicht. Sommige klanten denken dat ze in alle gevallen gewoon een enquête kunnen uitvoeren, maar daarmee ben je er nog niet altijd.

• Blog mei 7, 2024

Is een enquête voldoende voor de CO2-rapportageplicht?