Jubileumuitkering: Hoe werkt het precies?


Is een jubileumuitkering verplicht?
Je bent als werkgever niet verplicht om je werknemers die een bepaald aantal jaar in dienst is, iets uit te keren of iets voor ze te organiseren. Dit doe je uit eigen initiatief en je bent vrij om hier je eigen beleid in te bepalen. Wel kan een jubileumuitkering zijn opgenomen in de cao en indien je organisatie daaronder valt, ben je wel verplicht deze regeling op te volgen. Tevens is het gebruikelijk om een jubileumuitkering toe te kennen en zal het door je werknemers zeer worden gewaardeerd als je eraan meedoet.
Voor welke dienstjaren is een jubileumuitkering gebruikelijk?
Het is gebruikelijk om voor de volgende dienstjaren aandacht te schenken aan het werkjubileum:
- 12,5 jaar in dienst
- 25 jaar in dienst
- 40 jaar in dienst
Hoeveel bedraagt een jubileumuitkering?
Zoals eerder genoemd is een jubileumuitkering niet verplicht en ben je dus ook vrij om zelf de hoogte van de uitkering te bepalen. Zorg er wel voor dat je – indien er geen regels voor zijn vastgelegd in de cao – dezelfde regels voor elke werknemer hanteert. Zo voorkom je dat je de ene werknemer willekeurig veel meer uitkeert dan de andere werknemer. Leg in ieder geval de dienstjaren vast waarbij een werknemer een uitkering verdient en de hoogte ervan per dienstjaar.
Hoeveel belasting betaal ik over een jubileumuitkering?
Belangrijk om te weten bij het vaststellen van een regeling rondom de jubileumuitkering voor werknemers, is dat je over het bedrag belasting moet betalen.
Er is wel een uitzondering. Na 25 jaren én na 40 dienstjaren mag je de werknemer één fiscaal maandloon netto uitkeren. Dit hoeft niet per se binnen die specifieke jaren, maar mag ook later. Als het maar na 25 of 40 jaar is en zolang je het nog niet eerder hebt uitgekeerd. Is je medewerker bijvoorbeeld 40 jaar in dienst, maar heeft deze nog nooit eerder een jubileumuitkering netto ontvangen? Dan mag je na het 40e jubileum twee keer het bruto maandsalaris netto uitkeren, zonder dat je er belasting over hoeft te betalen.
Dit betekent dus wel dat je bij een jubileumuitkering van 12,5 jaar, gewoon belasting betaalt. En let op; want ben je net een weekje te vroeg met het uitkeren van de jubileumuitkering, dan betaal je er gewoon belasting over. De Belastingdienst is hierin namelijk erg strikt.
Wat valt er onder het fiscaal maandloon?
Het fiscaal maandloon dat je je jubilerende werknemer uitkeert, is het afgesproken bruto maandsalaris, exclusief aftrek van pensioen- en sociale premies, inclusief de vakantietoeslag en een eventuele vaste 13e maand of tantième (in verhouding naar maand).
Betaal je belasting over een jubileumgeschenk?
De belasting die je betaalt over het cadeau voor het jubileum, is afhankelijk van het type cadeau dat je geeft. Een geschenk met ideële waarde, en dus beperkt praktische waarde, mag je geheel belastingvrij schenken. Dit zijn bijvoorbeeld een gouden horloge of een gouden pen met gravure. Over andere cadeaus die de Belastingdienst niet ziet als een geschenk met ideële waarde, betaal je gewoon belasting.
Al met al zijn er prima regels opgesteld om het toekennen van een jubileumuitkering voor werkgevers aantrekkelijk te maken, maar doe je het als werkgever voornamelijk echt als blijk van waardering voor je trouwe werknemers. Bekijk goed wat bij de organisatie past en pas daar je regeling rondom het werkjubileum op aan. Dan zul je het altijd goed doen!
Houd me op de hoogte
Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.
Deel deze blog
Laatste blogs
Preview:
BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van epowerhr, een vooraanstaand Belgisch HR-softwarebedrijf. Deze strategische stap, die vandaag werd aangekondigd, markeert de eerste overname over de Nederlandse grens voor BCS en bevestigt de ambitie om een toonaangevende leverancier van HR- en payrollsoftware te worden in Europa. De samenwerking tussen BCS en epowerhr is de vijfde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde.
BCS HR Software breidt marktpositie uit met de overname van het Belgische epowerhr
Preview:
Veel werkgevers beschouwen de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (WTA) als logisch en hebben zich niet echt verdiept in alle nieuwe verplichtingen. Daardoor wordt de wet in de praktijk nog niet altijd goed toegepast. In deze blog geven we je een aantal tips voor onderdelen van de WTA die vaak niet optimaal geregeld zijn en waarmee je kunt nagaan hoe jij als organisatie deze zaken kunt verbeteren.
Toepassing Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de praktijk
Preview:
Ooit bestonden de eerste dagen van werknemers alleen uit het invullen van papierwerk of het bijwonen van een paar korte vergaderingen. Toen was de verwachting dat nieuwe werknemers al doende leerden. Spoiler alert! Dat inwerkproces eindigt meestal met verspilde tijd en geld, gekenmerkt door nieuwe werknemers die veranderen in niet-betrokken teamleden en de organisatie voortijdig verlaten.