close

Leasefiets van de zaak? Dit zijn de kosten

kosten berekenen fiets van de zaak Hoe haal je als werkgever en werknemer het maximale voordeel uit de leasefiets? De reiskostenvergoeding en privé bijtelling zorgen voor een complexe berekening van de kosten. Is een leasefiets van de zaak wel zo voordelig? Lees onze blog!

kosten berekenen fiets van de zaak

Met de voorgenomen maatregel om voor privégebruik van een leasefiets een bijtelling van 7 procent vast te stellen, verwacht de overheid dat meer mensen op de fiets naar hun werk zullen gaan. Maar hoe voordelig is een leasefiets van de zaak eigenlijk? Want er zitten wel wat haken en ogen aan de maatregel.

Bereken de kosten van een leasefiets van de zaak

Stel: je woont op 10 kilometer van je werk en ontvangt een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van € 67,77 per maand (forfaitaire regeling). Een leasefiets kost op internet gemiddeld 2.500 euro, met verzekering en onderhoud, € 81,00 per maand bij een leasetermijn van 36 maanden. 7 procent van € 2.500,00 geeft een bijtelling van € 14,84 per maand. Netto, bij een belastingtarief van 37,35 procent kost dit € 5,45 netto per maand. Maar! Wie gebruik maakt van deze regeling, raakt ook zijn of haar reiskostenvergoeding kwijt!

Het kost dus € 67,77 + € 5,45 = € 79,99 per maand. Dit is € 1,01 minder dan wanneer je de fiets privé least. Na 36 maanden, als de leasetermijn afloopt, heeft de fiets € 2.897,58 gekost. Tel daarbij op de overnameprijs van de leasefiets van € 375,00. De fiets kost dan € 3.254,58.

Leasefiets van de zaak voordelen voor de werkgever

Maar wat als je geen reiskostenvergoeding ontvangt? Dan rij je voor € 5,45 per maand op een mooie fiets. Na de leasetermijn van 36 maanden kun je de fiets van de leasemaatschappij overnemen voor € 375,00. De fiets heeft dan 36 x € 5,45 + € 375,00 = € 571,04 gekost. Maar het kost de werkgever wel € 81,00 per maand. Dus: wat is het voordeel voor de werkgever? Zijn voordeel ontstaat pas wanneer een reiskostenvergoeding van meer dan € 81,00 per maand wordt betaald. Maar dan vervalt het voordeel voor de goedbedoelende fietser weer.

Sigaar uit eigen doos

Een werkgever kan meerdere beweegredenen hebben om een leasefiets ter beschikking te stellen. Maar vooralsnog lijkt de regeling een extra kostenpost voor de werkgever te zijn. Na 36 maanden heeft de werkgever immers 36 x € 81,00 = € 2.916,00 aan de leasemaatschappij betaald. Voor de werknemer, die een reiskostenvergoeding ontvangt, is het een sigaar uit eigen doos. Gelukkig blijft de bestaande fietsregeling voor verstrekking en vergoeding van de fiets bestaan. Die regeling is alleen voor de belastingontvanger nadelig.

Een oplossing?

Nog een stelling: je schaft privé een fiets aan van € 2.500,00. Voor de bekostiging sluit je een renteloze lening voor dat bedrag bij je werkgever af. Deze los je vervolgens af met je reiskostenvergoeding, want daar blijf je gewoon recht op houden. Dan heb je na 37 maanden de € 2.500,00 afgelost. Deze € 2.500,00 blijft buiten de werkkostenregeling.

Nog mooier zou het zijn als de werkgever de fiets vergoedt, onder inhouding van het bruto loon, bovenwettelijke verlofdagen of overwerk. Het fiscale voordeel is dan € 2.500,00 x 37.35% = € 933.75, waardoor de fiets € 1.566,25 kost. Echter, dan komt de vergoeding van de fiets wel in de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Veel kleine werkgevers hebben die ruimte helemaal niet.

Wind mee

Als de minister echt wil dat we met z'n allen meer op de fiets naar ons werk gaan, dan is het vooral zaak om de vergoeding van de fiets uit de werkkostenregeling te halen. Pas dan heb je als werkende fietser de banden vol en de wind in de rug.

Kosten berekenen Leasefiets zaak

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog oktober 24, 2023

Preview:

BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van epowerhr, een vooraanstaand Belgisch HR-softwarebedrijf. Deze strategische stap, die vandaag werd aangekondigd, markeert de eerste overname over de Nederlandse grens voor BCS en bevestigt de ambitie om een toonaangevende leverancier van HR- en payrollsoftware te worden in Europa. De samenwerking tussen BCS en epowerhr is de vijfde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde.

• Blog oktober 24, 2023

BCS HR Software breidt marktpositie uit met de overname van het Belgische epowerhr

• Blog september 12, 2023

Preview:

Veel werkgevers beschouwen de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (WTA) als logisch en hebben zich niet echt verdiept in alle nieuwe verplichtingen. Daardoor wordt de wet in de praktijk nog niet altijd goed toegepast. In deze blog geven we je een aantal tips voor onderdelen van de WTA die vaak niet optimaal geregeld zijn en waarmee je kunt nagaan hoe jij als organisatie deze zaken kunt verbeteren.

• Blog september 12, 2023

Toepassing Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de praktijk

• Blog augustus 28, 2023

Preview:

Ooit bestonden de eerste dagen van werknemers alleen uit het invullen van papierwerk of het bijwonen van een paar korte vergaderingen. Toen was de verwachting dat nieuwe werknemers al doende leerden. Spoiler alert! Dat inwerkproces eindigt meestal met verspilde tijd en geld, gekenmerkt door nieuwe werknemers die veranderen in niet-betrokken teamleden en de organisatie voortijdig verlaten.

• Blog augustus 28, 2023

Wat is de impact van een goed versus een slecht onboardingsproces?