Wat gaat er veranderen rondom pensioenregelingen in 2023?
Hoe zat het ook alweer?
Het Pensioenakkoord werd in 2019 al gesloten. Dit akkoord werd gesloten samen met werknemers- en werkgeversorganisaties met als doel om het pensioenstelsel transparanter en toekomstgerichter te maken. Vervolgens is de Tweede Kamer met dit akkoord aan de slag gegaan, wat geresulteerd heeft in de Wet Toekomst Pensioenen. Onlangs, 22 december 2022, heeft de Tweede Kamer ingestemd met dit wetsvoorstel met 93 stemmen voor en 48 stemmen tegen. De verwachting is dat de Tweede Kamer vanaf 17 januari verder gaat werken aan de wet. De Eerste Kamer zal dan in het voorjaar van dit jaar akkoord geven zodat de nieuwe wet vanaf 1 juni in werking kan treden. Werkgevers, vakbonden en pensioenuitvoerders krijgen dan 3,5 jaar (tot 1 januari 2027) de tijd om de regelingen aan te passen.
Waarom een nieuwe pensioenregeling?
De huidige pensioenregeling voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen of wensen. Nu draagt iedereen dezelfde premie af en wordt ieder pensioen gezamenlijk op dezelfde manier belegd. Maar de samenleving verandert. Niet alleen worden we veel ouder en zal vergrijzing de komende jaren nog verder toenemen, ook switchen werknemers steeds vaker van baan of gaan zij zelf ondernemen. Het pensioenstelsel moest daarom herzien worden.
Wat blijft wel hetzelfde?
Gelukkig gaat niet alles op de schop en blijven de hoofdzaken grotendeels gelijk aan het huidige stelsel. Voor de nieuwe regeling wordt dan ook absoluut gekeken naar de sterke punten van de huidige regeling:
- Het pensioen bestaat uit AOW (vast bedrag voor iedereen boven een bepaalde leeftijd), aangevuld met pensioen wat je via een werkgever opbouwt
- We delen met zijn allen de risico’s rondom overlijden, ouderdom en arbeidsongeschiktheid
- Gezamenlijke uitvoering om de kosten beperkt te kunnen houden
- Verplichte pensioenopbouw via werkgevers waardoor veel mensen kunnen blijven deelnemen aan de pensioenregeling
Wat gaat er dan veranderen?
De nieuwe regeling gaat meer uit van ieders persoonlijke situatie. Voor een jonger iemand kan meer risico worden genomen qua beleggingen. Iedereen krijgt dan ook een persoonlijk pensioenvermogen en deze is ten alle tijden in te zien, waardoor het proces ook transparanter moet worden. Dit leidt tot minder discussie over onzekere beloftes.
Een andere belangrijke verbetering is dat de pensioenen sneller zullen stijgen als het economisch goed gaat, maar ook sneller kunnen dalen als het economisch tegenzit. Zo zal het stelsel uiteindelijk stabieler worden. De hoogte van het pensioen voor de werknemer is hiermee niet langer gegarandeerd. Het is afhankelijk van de premie én het beleggingsresultaat.
Bovendien betaalt iedereen hetzelfde percentage aan premie. Hiermee worden de kosten voor werkgevers stabieler en nemen de kosten niet toe zodra een werknemer ouder wordt.
Daarnaast is in de nieuwe regeling vastgelegd dat de AOW-leeftijd minder hard stijgt dan de afgelopen jaren. Ook wordt er meer rekening gehouden met flexibele contracten, zoals uitzendkrachten of nulurencontracten. Hoe dit er precies uit komt te zien, zal de komende maanden blijken.
De voordelen van deze nieuwe regeling
Dit nieuwe stelsel heeft een paar (te verwachten) voordelen ten opzichte van de huidige regeling:
- De pensioenpremie staat altijd centraal, dat geeft minder aanleiding tot discussie
- Voor alle leeftijden betalen werkgevers hetzelfde percentage. Hiermee zijn de kosten stabieler en beter in te schatten
- Pensioenuitvoerders kunnen beter rekening houden met leeftijd en op basis hiervan keuzes maken in beleggingen
- Het pensioen wordt persoonlijker. Werkgevers kunnen er wel voor kiezen om een apart deel aan te houden om tegenvallers op te vangen. Dat moet wel van tevoren vastliggen en voor iedereen duidelijk zijn
- Het pensioen wordt voor meer mensen toegankelijk omdat ook flexibele werknemers moeten kunnen deelnemen
Wat is nog meer belangrijk om te weten?
Naast deze grote veranderingen in de manier waarop het pensioen wordt opgebouwd, staan er nog een aantal (kleinere) veranderingen op de planning, namelijk:
- Mensen met zware beroepen blijven de mogelijkheid houden om eerder met pensioen te gaan
- Iedereen die pensioen opbouwt krijgt de mogelijkheid om voor hun AOW-leeftijd al maximaal 10% van de waarde van de pensioenpot op te nemen, bijvoorbeeld voor het aflossen van een hypotheek, verbouwing of verre reis
- Kandidaten of sollicitanten hebben wettelijk het recht om al voordat zij worden aangenomen te worden ingelicht over de regelingen
- Middelloonregeling en eindloonregeling is niet langer mogelijk. Alle huidige regelingen moeten worden omgezet. Indien dit voor oudere collega’s nadelig uit zal vallen, is er hier compensatie voor mogelijk
- Voor deelnemers die na 2026 in dienst komen, is de oude regeling al niet meer mogelijk. Dat betekent waarschijnlijk dat je tijdelijk twee regelingen door elkaar heen gaat gebruiken als werkgever indien je pas per 2027 voor je huidige werknemers gaat omzetten
Wat kan ik het beste nu al doen rondom het nieuwe stelsel?
Ons advies is om de beslissingen die de komende maanden gemaakt worden, goed in de gaten te houden. Breng alle gevolgen, zowel op korte als op lange termijn, in kaart en houd nauw contact met de pensioenuitvoerders, verzekeraars en eventueel de vakbonden. Vergeet ook je personeelsvereniging of medezeggenschapsraad niet mee te nemen in de status en je beslissingen.
Houd me op de hoogte
Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.
Deel deze blog
Laatste blogs
Preview:
Hoe ziet HR-beleid er in 2025 voor jouw organisatie uit? Je hebt ongetwijfeld al ideeën en plannen. Maar meer inspiratie is altijd welkom, toch? Daar helpen wij je graag bij. Met inzichten uit de praktijk en de laatste ontwikkelingen uit de HR-vakliteratuur, delen we in dit artikel de vijf belangrijkste HR-trends voor 2025.
Zo ziet succesvol HR-beleid er in 2025 uit; 5 trends om te volgen
Preview:
Voor veel organisaties wordt AI steeds belangrijker om efficiënter te werken, slimmer te groeien en innovatie te omarmen. Maar met zoveel potentie komt ook de vraag: hoe zorg je ervoor dat AI goed begrepen en verantwoord toegepast wordt binnen de eigen organisatie? Hier komt de rol van HR in beeld!
AI in HR: de route naar AI-geletterdheid
Preview:
De wereld – en daarmee ook het werkveld – is in zo’n rap tempo digitaal aan het veranderen, dat we nu al op het punt zijn aanbeland dat we niet meer om Artificial Intelligence (AI) heen kunnen. In zo’n beetje alle bedrijfssectoren heeft AI inmiddels wel een mate van invloed. Dit artikel is een stoomcursus AI binnen HR. Hoe ga je met AI om? Waar liggen de mogelijkheden en waar moet je op letten?