close

Pas op voor de 53e week!

week 53 Het jaar 2020 is sowieso turbulent. Komt nog eens bij dat het jaar 53 weken heeft. Voor administratie en verloning is het zaak om goed op te letten.

week 53

Alsof dit coronajaar bedrijven en organisaties nog niet genoeg heeft opgeschud, krijgen we ook nog eens te maken met een fenomeen waar velen geen rekening mee hebben gehouden. De 53e week. Niet wereldschokkend natuurlijk, maar toch belangrijk genoeg om goed te bekijken hoe je je computersystemen hierop instelt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met verloning en afdracht van pensioenpremies?

Week 53 in de salarissoftware

Het is zaak om in je salarissoftware de optie te hebben om de 53e week te kunnen verlonen. In onze eigen software zit bijvoorbeeld de optie om bij opening van periode 13 te kiezen of je vijf weken in één keer wil betalen, of de normale vier weken en nog een losse week apart. Linksom of rechtsom vindt software dit niet prettig en dat is te begrijpen: periodes van vier weken tot het eind van het jaar is natuurlijk het handigst. Maar ja.

5 of 4+1?

Gelukkig is het niet de eerste keer dat we met een 53e week te maken hebben en de lessen uit het verleden zijn toegepast in de programmatuur van nu: er zijn extra opties opgenomen. Kies je voor 5 weken of 4+1? Je krijgt ook een keuze over hoe je het pensioen wil regelen. Het is nog wel even een punt hoe pensioenfondsen hier zelf mee omgaan. Vaak krijg je ook een advies hoe je goed kunt omgaan met vaste looncomponenten als reiskostenvergoeding. De software lost in vele gevallen deze 53e week op, maar een vinger aan de pols blijft raadzaam.

Ons advies voor het verlonen in week 53

Ons advies is met name gebaseerd op de afdracht van pensioenpremies en dat is vijf weken in één keer te verlonen. Er zijn veel pensioenfondsen waarbij we een digitale aanlevering doen. Dan is het het makkelijkst om het op deze manier te doen. Klanten die hun salarisadministratie bij BCS hebben uitbesteed, hebben er sowieso minder omkijken naar.

Extra opletten!

De eerder genoemde vinger aan de pols is ook nodig als in deze periode een nieuwe werknemer wordt aangenomen! Meer weten? Laat het ons weten!

Week 53

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog februari 20, 2024

Preview:

De beoordelings- en functioneringsgesprekken zijn jaarlijks weer een belangrijk moment. Hier hangen salaris- en promotiekansen vanaf, maar ook contractverlengingen. Het vermogen om eerlijke en onpartijdige evaluatie uit te voeren, is van onschatbare waarde voor zowel werknemers als werkgevers. De HR afdeling speelt hier een belangrijke rol in. Maar hoe kan HR bijdragen aan een eerlijke beoordeling van medewerkers, zonder dat dit sterk afhangt van de mening van een manager of andere leidinggevende? In deze blog delen we een aantal tips hoe je hier binnen jouw organisatie mee om kunt gaan.

• Blog februari 20, 2024

De rol van HR bij het objectief beoordelen van medewerkers

• Blog januari 9, 2024

Preview:

BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van Online Academie, een bedrijf dat bekend staat om haar learning experience platform (SaaS). De samenwerking tussen BCS en Online Academie is de zesde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde en de derde van dit jaar.

• Blog januari 9, 2024

We zijn erg blij om de succesvolle overname van Online Academie B.V. aan te mogen kondigen!

• Blog december 14, 2023

Preview:

In slechts dertien maanden heeft de dynamiek van loonstructuren een drastische wending genomen. Werknemers die voorheen met een maandsalaris van €2300 ruim boven het minimumloon zaten, staan nu op een kruispunt. Hoe is deze plotselinge verschuiving mogelijk?

• Blog december 14, 2023

Binnen 13 maanden van een comfortabel salaris naar een uitdaging met het minimumloon