Pas op voor de 53e week!
Alsof dit coronajaar bedrijven en organisaties nog niet genoeg heeft opgeschud, krijgen we ook nog eens te maken met een fenomeen waar velen geen rekening mee hebben gehouden. De 53e week. Niet wereldschokkend natuurlijk, maar toch belangrijk genoeg om goed te bekijken hoe je je computersystemen hierop instelt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met verloning en afdracht van pensioenpremies?
Week 53 in de salarissoftware
Het is zaak om in je salarissoftware de optie te hebben om de 53e week te kunnen verlonen. In onze eigen software zit bijvoorbeeld de optie om bij opening van periode 13 te kiezen of je vijf weken in één keer wil betalen, of de normale vier weken en nog een losse week apart. Linksom of rechtsom vindt software dit niet prettig en dat is te begrijpen: periodes van vier weken tot het eind van het jaar is natuurlijk het handigst. Maar ja.
5 of 4+1?
Gelukkig is het niet de eerste keer dat we met een 53e week te maken hebben en de lessen uit het verleden zijn toegepast in de programmatuur van nu: er zijn extra opties opgenomen. Kies je voor 5 weken of 4+1? Je krijgt ook een keuze over hoe je het pensioen wil regelen. Het is nog wel even een punt hoe pensioenfondsen hier zelf mee omgaan. Vaak krijg je ook een advies hoe je goed kunt omgaan met vaste looncomponenten als reiskostenvergoeding. De software lost in vele gevallen deze 53e week op, maar een vinger aan de pols blijft raadzaam.
Ons advies voor het verlonen in week 53
Ons advies is met name gebaseerd op de afdracht van pensioenpremies en dat is vijf weken in één keer te verlonen. Er zijn veel pensioenfondsen waarbij we een digitale aanlevering doen. Dan is het het makkelijkst om het op deze manier te doen. Klanten die hun salarisadministratie bij BCS hebben uitbesteed, hebben er sowieso minder omkijken naar.
Extra opletten!
De eerder genoemde vinger aan de pols is ook nodig als in deze periode een nieuwe werknemer wordt aangenomen! Meer weten? Laat het ons weten!
Houd me op de hoogte
Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.
Deel deze blog
Laatste blogs
Preview:
Je zult de term HR 4.0 al wel vaker gehoord hebben. Maar wat betekent het precies? Welke trends en ontwikkelingen zijn zichtbaar, en welke rol speelt digitalisering? Nog belangrijker: hoe kun je binnen je eigen organisatie effectief met HR 4.0 aan de slag gaan? In dit artikel duiken we in de betekenis van HR 4.0 en hoe jij er als HR-professional voordelen uit kunt halen.
HR 4.0 uitgelegd: van strategie tot uitvoering
Preview:
Al een aantal jaar zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Dat maakt het moeilijker om passend personeel te vinden. Er zijn diverse manieren waarop je als werkgever zo onderscheidend kunt worden dat nieuwe werknemers graag bij je komen solliciteren. Eén van die manieren is door flexibele arbeidsvoorwaarden aan te bieden.
Organisaties met flexibele arbeidsvoorwaarden hebben een voorsprong op de arbeidsmarkt
Preview:
Als werkgever moet je je, zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt, aanpassen aan de veranderende behoeften van medewerkers. Modern werkgeverschap noemen we dat. In dit artikel leggen we uit hoe je een moderne werkgever wordt en hoe dit jou helpt makkelijker personeel te vinden en te behouden.