Stijgende werkgeverslasten in 2020?


Een flexibel werknemersbestand is prettig. Oproepcontracten kunnen vanaf 1 januari 2020 echter nog maar voor een jaar gegeven worden. Na het eerste jaar is een werkgever verplicht om een overeenkomst aan te bieden voor ten minste het gemiddelde aantal gewerkte uren die de werknemer gemaakt heeft dat jaar. Dit kan natuurlijk nog wel een tijdelijk contract zijn. Daarnaast moet een werkgever voortaan vier dagen van tevoren een medewerker oproepen, als dit later gebeurt hoeft de werknemer geen gehoor te geven.
Ketenregeling
Er mogen met de ingang van wet WAB, drie contracten in drie jaar geboden worden. Deze regelgeving geldt ook voor contracten die op dit moment lopen. Indien een lopend contract de tweejaarstermijn overschrijdt voor 1 januari 2020, ontstaat er een vast contract. Wanneer het contract na 1 januari afloopt, is de nieuwe ketenbepaling van toepassing en mag het dus verlengd worden tot drie jaar.
Transitievergoeding
Fijn dat er weer voor een langere periode tijdelijke contracten geboden kunnen worden, maar dit kan niet geheel vrijblijvend. Wanneer een tijdelijk contract door de werkgever niet verlengd wordt, heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. Dit geldt in 2020 al vanaf de eerste werkdag.
Mogelijk heb je je er in het verleden weleens aan geërgerd: een medewerker is ziek, gaat na twee jaar uit dienst en je moet nog een transitievergoeding betalen ook. Per 1 april 2020 kun je deze transitievergoeding terug gaan vragen bij het UWV. Dit kan ook nog met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015.
WW-Premie
Om werkgevers te stimuleren eerder vaste contracten te geven is de WW-premiedifferentiatie aangepast. Medewerkers met tijdelijke contracten worden in verhouding (5 procent!) duurder voor een werkgever. Voor medewerkers met een tijdelijk contract, oproepovereenkomst of zonder schriftelijke arbeidsovereenkomst geldt de hoge premie. Voor medewerkers met een vast contract en enkele uitzonderingsgevallen is de lage premie van toepassing.
Meer informatie?
Zoals gezegd, bovenstaande is geen stappenplan en het zijn geen adviezen. Het is een oproep om bezig te gaan met je HR-beleid. Is de jeuk en het benauwde gevoel van de stress nog niet verdwenen? Op ons seminar (4 of 6 september aanstaande) gaan we in op de gevolgen van de WAB voor ondernemers. Voor iedere werkgever met personeel heeft deze nieuwe wet belangrijke gevolgen, waarmee al in 2019 rekening moet worden gehouden.
Schrijf je in! ( 14 okt laatste editie )
Schrijf je hier in voor het seminar. Tijdens het seminar geven we een overzicht van de huidige en nieuwe regels en focussen op de praktische vertaalslag, welke zaken je per direct kunt aanpakken en wat je kunt doen ter voorbereiding voor de jaarovergang.
Houd me op de hoogte
Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.
Deel deze blog
Laatste blogs
Preview:
BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van epowerhr, een vooraanstaand Belgisch HR-softwarebedrijf. Deze strategische stap, die vandaag werd aangekondigd, markeert de eerste overname over de Nederlandse grens voor BCS en bevestigt de ambitie om een toonaangevende leverancier van HR- en payrollsoftware te worden in Europa. De samenwerking tussen BCS en epowerhr is de vijfde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde.
BCS HR Software breidt marktpositie uit met de overname van het Belgische epowerhr
Preview:
Veel werkgevers beschouwen de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (WTA) als logisch en hebben zich niet echt verdiept in alle nieuwe verplichtingen. Daardoor wordt de wet in de praktijk nog niet altijd goed toegepast. In deze blog geven we je een aantal tips voor onderdelen van de WTA die vaak niet optimaal geregeld zijn en waarmee je kunt nagaan hoe jij als organisatie deze zaken kunt verbeteren.
Toepassing Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de praktijk
Preview:
Ooit bestonden de eerste dagen van werknemers alleen uit het invullen van papierwerk of het bijwonen van een paar korte vergaderingen. Toen was de verwachting dat nieuwe werknemers al doende leerden. Spoiler alert! Dat inwerkproces eindigt meestal met verspilde tijd en geld, gekenmerkt door nieuwe werknemers die veranderen in niet-betrokken teamleden en de organisatie voortijdig verlaten.