close

Voorbereiden op je sollicitatiegesprek met deze 7 tips

Tips Voorbereiden sollicitatiegesprek
Solliciteren is best lastig. Maar je kunt ervoor zorgen dat je brief en cv opvallen en dat je goed voorbereid een sollicitatiegesprek ingaat. Lees onze blog!
Tips Voorbereiden sollicitatiegesprek

7 Tips om je goed voor te bereiden op je solicitatiegesprek

Goed solliciteren is een kunst, maar wel één die vrij makkelijk valt te leren. Belangrijk is dat je je op een positieve manier weet te onderscheiden. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar met deze tips kom je een heel eind!

Tip #1 Wees creatief

Met een standaard saaie brief kom je er niet. Wees creatief! Een leuke brief met originele invalshoek valt in ieder geval op. Er zijn zelfs sollicitanten die een videobrief maken. Bedenk je dat een werkgever een flinke stapel brieven op zijn of haar bureau krijgt. Opvallen geldt ook voor je cv. Zoek bijvoorbeeld een mooie opmaak, maar zorg er voor dat het blijft draaien om de inhoud en laat ook iets van jezelf zien. Spelfouten zijn natuurlijk uit den boze.

Ervaren marketeer zoekt nieuwe banaan

Tip #2 Bereid je goed voor

Mag je op gesprek komen? Bereid je goed voor. Verdiep je in het bedrijf of de organisatie en wees voorbereid op standaard vragen. Vertel iets over jezelf, waarom solliciteer je op deze baan, wat heb je ons te bieden, wat zijn je sterke en zwakke punten, waar zie je jezelf over vijf jaar: allemaal dingen waar je al van tevoren over na kunt denken. Een keertje oefenen met een goede én kritische vriend of vriendin is prima voorbereiding.

Tip #3 Beschouw solliciteren als daten

En dat betekent onder meer dat je maar één keer een eerste indruk kunt maken. Dus kom op tijd, zorg dat je er verzorgd uitziet, glimlach veel, maak oogcontact en geef een goede hand. Maar ook dat het gesprek geen eenrichtingsverkeer wordt. Vertel over jezelf, maar stel ook vragen over de andere partij. Een goed gesprek is als beide partijen fifty-fifty van de tijd aan het woord zijn geweest. Je bent een gelijkwaardige gesprekspartner en je hebt het bedrijf of de organisatie waar je solliciteert net zo goed iets te bieden. En het gesprek laat ook zien hoe je je in je werk op zult stellen. Praat ook nooit slecht over je vorige werkgevers.

Beschouw solliciteren als daten

Tip #4 Verhoog je gunfactor

Wat voor werk je ook doet of wilt gaan doen, de ander moet je de baan of dat leuke project wel gunnen. Je bent nu eenmaal afhankelijk van de bereidwilligheid van anderen om je te helpen en verder te komen. Met behulp van het zogenoemde Gunningswiel kun je je gunfactor verhogen. Het uitgangspunt daarbij is dat je je goed realiseert wie je bent en wat je wil bereiken. Dit vormt de basis om vervolgens te bepalen wie je doelgroep is, waar en hoe je contacten kunt leggen, hoe je je kennis en kunde onder de aandacht brengt van anderen, hoe je met je houding, communicatie en gedrag onderscheidend bent en hoe je goede relaties opbouwt en onderhoudt. Zo verdien je vertrouwen, commitment en daarmee een hogere gunfactor.

Tip #5 Wees voorbereid op de STARR methode

Er zijn verschillende methoden die een organisatie tijdens een sollicitatie kan toepassen, maar de STARR methode wordt veel gebruikt. Je acties in je vorige baan (of banen) geven een indicatie van je toekomstige handelen bij je nieuwe werkgever. De interviewer vraagt bij deze techniek naar situaties in jouw werkverleden en jouw gedrag in deze situaties. De letters van deze methode tonen de stappen aan waarmee deze techniek is opgebouwd: Situatie, Taak, Aanpak, Resultaat en Reflectie.

Star methode

Tip #6 Wees assertief

Aan het einde van het gesprek kun je informeren of je door bent naar de volgende ronde of, als het al de laatste rond is, je de baan aangeboden krijgt. Een klein bedankje met een opsomming van de positieve punten in het gesprek kan ook een goede uitwerking hebben. Stuur dit bedankje in een korte mail of briefje de dag na het gesprek.

Tip #7 Leer van een afwijzing

Het kan gebeuren: ondanks alle tips in deze blog die je allemaal hebt toegepast, kun je afgewezen worden. Jammer, maar probeer deze afwijzing om te zetten in een les. Het is een goed idee om te vragen wat de reden is voor de afwijzing. Of wat je een volgende keer beter kunt doen. Zo vergroot je je kans om de volgende keer wél aangenomen te worden!

Meer INFO

Met het boek 'Solliciteren? Zet je gunfactor in!' leert Gertien Beijering je hoe je invloed kunt uitoefenen op jouw gunfactor zodat je zelf in de lead bent en die felbegeerde baan krijgt.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog mei 16, 2024

Preview:

Een effectief Human Resources (HR) beleid is geen luxe, maar eerder een noodzaak voor moderne organisaties die streven naar groei en succes. Het draagt niet alleen bij aan een gezonde werkomgeving en het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar helpt ook om de bedrijfsdoelen te behalen.

• Blog mei 16, 2024

De 5 onmisbare elementen van een strategisch HR beleid

• Blog mei 7, 2024

Preview:

De voorbereidingen binnen organisaties voor de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is in volle gang. We merken echter dat er bij onze klanten soms verwarring is over wat er komt kijken bij de verplichte CO2-rapportageplicht. Sommige klanten denken dat ze in alle gevallen gewoon een enquête kunnen uitvoeren, maar daarmee ben je er nog niet altijd.

• Blog mei 7, 2024

Is een enquête voldoende voor de CO2-rapportageplicht?

• Blog april 23, 2024

Preview:

Na meerdere keren te zijn uitgesteld, is het nu eindelijk zover en moeten grotere bedrijven vanaf 1 juli 2024 hun CO2-uitstoot op het gebied van gereden kilometers rapporteren. Over de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) bestaat nog heel wat onduidelijkheid, zo ervaren wij in de praktijk.

• Blog april 23, 2024

Onduidelijkheid over CO2-rapportage uitgelegd