close

Zo maak je van het spreekuur van de bedrijfsarts een succes

Zo maak je van het spreekuur van de bedrijfsarts een succes Natuurlijk heeft de bedrijfsarts te maken met regels omtrent privacy. Maar als werkgever kun je best het nodige doen om het maximale uit het spreekuur van de bedrijfsarts te halen. Lees hier de tips!

Zo maak je van het spreekuur van de bedrijfsarts een succes

Een bedrijfsarts kan je vanwege privacyredenen niet alles over de zieke werknemer vertellen. Maar als werkgever kun je zeker proberen het maximale te halen uit het spreekuur van de bedrijfsarts. Dit zijn de beste tips om dat te doen!

1. Schets de aard van de arbeidsrelatie

Meldt je werknemer zich heel regelmatig ziek? Spelen er andere zaken die een goede relatie in de weg staan? Kun je samen prima door één deur of is er sprake van enige frictie? Laat het de bedrijfsarts weten! De bedrijfsarts kan in ieder geval informeren hoe het gaat op de werkvloer en hoe het contact met leidinggevende en collega's is. Want als er problemen zijn, kan de bedrijfsarts adviseren om nog een onafhankelijke derde partij, zoals een mediator, in te schakelen om de lucht te klaren. De bedrijfsarts kan beoordelen of de relatie van invloed is op een (spoedige) re-integratie.

2. Geef aan wat je als werkgever verwacht van de bedrijfsarts

Werknemers die veel productiewerk doen, hebben over het algemeen een lagere motivatie om weer aan het werk te gaan dan bijvoorbeeld universitair geschoolde mensen met afwisselend werk. Als werkgever kun je bij de bedrijfsarts aangeven dat je verwacht dat hij of zij meer of minder coulant is ten opzichte van de werknemer. De werkgever kan best aangeven dat hij of zij verwacht dat de bedrijfsarts een werknemer op een bepaalde manier aanspreekt. Op die manier kun je een goede match maken tussen werkgever en bedrijfsarts. Uiteraard zal de bedrijfsarts gewoon zijn of haar werk doen en een onafhankelijke beoordeling neerleggen. Veel werkgevers willen graag kennismaken met de bedrijfsarts en dat is een goed idee.

3. Schakel de casemanager in voor het opstellen van de vraagstelling

Toegegeven, het is geen hogere wiskunde, maar veel werkgevers hebben hier problemen mee. Een casemanager werkt vaak met een aantal standaard vragen en bouwt daar, op basis van input uit de arbeidsrelatie en verwachtingen van de werkgever, extra vragen omheen.

4. BCS kan helpen

BCS kan adviseren en helpen bij de vraagstelling om goede input te geven richting de bedrijfsarts. De standaard vraagstelling is niet goed genoeg, het gaat juist om de punten daar omheen die het verschil kunnen maken. Informeer naar de mogelijkheden!

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog oktober 24, 2023

Preview:

BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van epowerhr, een vooraanstaand Belgisch HR-softwarebedrijf. Deze strategische stap, die vandaag werd aangekondigd, markeert de eerste overname over de Nederlandse grens voor BCS en bevestigt de ambitie om een toonaangevende leverancier van HR- en payrollsoftware te worden in Europa. De samenwerking tussen BCS en epowerhr is de vijfde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde.

• Blog oktober 24, 2023

BCS HR Software breidt marktpositie uit met de overname van het Belgische epowerhr

• Blog september 12, 2023

Preview:

Veel werkgevers beschouwen de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (WTA) als logisch en hebben zich niet echt verdiept in alle nieuwe verplichtingen. Daardoor wordt de wet in de praktijk nog niet altijd goed toegepast. In deze blog geven we je een aantal tips voor onderdelen van de WTA die vaak niet optimaal geregeld zijn en waarmee je kunt nagaan hoe jij als organisatie deze zaken kunt verbeteren.

• Blog september 12, 2023

Toepassing Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de praktijk

• Blog augustus 28, 2023

Preview:

Ooit bestonden de eerste dagen van werknemers alleen uit het invullen van papierwerk of het bijwonen van een paar korte vergaderingen. Toen was de verwachting dat nieuwe werknemers al doende leerden. Spoiler alert! Dat inwerkproces eindigt meestal met verspilde tijd en geld, gekenmerkt door nieuwe werknemers die veranderen in niet-betrokken teamleden en de organisatie voortijdig verlaten.

• Blog augustus 28, 2023

Wat is de impact van een goed versus een slecht onboardingsproces?