Zo maak je van het spreekuur van de bedrijfsarts een succes
Een bedrijfsarts kan je vanwege privacyredenen niet alles over de zieke werknemer vertellen. Maar als werkgever kun je zeker proberen het maximale te halen uit het spreekuur van de bedrijfsarts. Dit zijn de beste tips om dat te doen!
1. Schets de aard van de arbeidsrelatie
Meldt je werknemer zich heel regelmatig ziek? Spelen er andere zaken die een goede relatie in de weg staan? Kun je samen prima door één deur of is er sprake van enige frictie? Laat het de bedrijfsarts weten! De bedrijfsarts kan in ieder geval informeren hoe het gaat op de werkvloer en hoe het contact met leidinggevende en collega's is. Want als er problemen zijn, kan de bedrijfsarts adviseren om nog een onafhankelijke derde partij, zoals een mediator, in te schakelen om de lucht te klaren. De bedrijfsarts kan beoordelen of de relatie van invloed is op een (spoedige) re-integratie.
2. Geef aan wat je als werkgever verwacht van de bedrijfsarts
Werknemers die veel productiewerk doen, hebben over het algemeen een lagere motivatie om weer aan het werk te gaan dan bijvoorbeeld universitair geschoolde mensen met afwisselend werk. Als werkgever kun je bij de bedrijfsarts aangeven dat je verwacht dat hij of zij meer of minder coulant is ten opzichte van de werknemer. De werkgever kan best aangeven dat hij of zij verwacht dat de bedrijfsarts een werknemer op een bepaalde manier aanspreekt. Op die manier kun je een goede match maken tussen werkgever en bedrijfsarts. Uiteraard zal de bedrijfsarts gewoon zijn of haar werk doen en een onafhankelijke beoordeling neerleggen. Veel werkgevers willen graag kennismaken met de bedrijfsarts en dat is een goed idee.
3. Schakel de casemanager in voor het opstellen van de vraagstelling
Toegegeven, het is geen hogere wiskunde, maar veel werkgevers hebben hier problemen mee. Een casemanager werkt vaak met een aantal standaard vragen en bouwt daar, op basis van input uit de arbeidsrelatie en verwachtingen van de werkgever, extra vragen omheen.
4. BCS kan helpen
BCS kan adviseren en helpen bij de vraagstelling om goede input te geven richting de bedrijfsarts. De standaard vraagstelling is niet goed genoeg, het gaat juist om de punten daar omheen die het verschil kunnen maken. Informeer naar de mogelijkheden!
Houd me op de hoogte
Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.
Deel deze blog
Laatste blogs
Preview:
Dit jaar heeft wederom laten zien hoe belangrijk een sterke HR-strategie is. In een snel veranderd werkveld met al zijn hobbels en uitdagingen, hebben HR-professionals zich opnieuw bewezen als dé schakel tussen de organisatie en de medewerkers. In dit artikel blikken we terug op de meest opvallende trends en ontwikkelingen van het afgelopen HR-jaar.
HR is altijd in beweging; dit is wat 2024 ons heeft geleerd
Preview:
Je zult de term HR 4.0 al wel vaker gehoord hebben. Maar wat betekent het precies? Welke trends en ontwikkelingen zijn zichtbaar, en welke rol speelt digitalisering? Nog belangrijker: hoe kun je binnen je eigen organisatie effectief met HR 4.0 aan de slag gaan? In dit artikel duiken we in de betekenis van HR 4.0 en hoe jij er als HR-professional voordelen uit kunt halen.
HR 4.0 uitgelegd: van strategie tot uitvoering
Preview:
Al een aantal jaar zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Dat maakt het moeilijker om passend personeel te vinden. Er zijn diverse manieren waarop je als werkgever zo onderscheidend kunt worden dat nieuwe werknemers graag bij je komen solliciteren. Eén van die manieren is door flexibele arbeidsvoorwaarden aan te bieden.