close

De jaaropgave digitaal verstrekken aan je medewerkers

Jaaropgave digitaal verstrekken BCS blog
De jaaropgave bevat alle loongegevens van een medewerker van een bepaald jaar. Dit document vormt voor de medewerker de basis voor de aangifte inkomstenbelasting. Het is dan ook wettelijk verplicht om vanaf de aanmelding als werkgever bij de Belastingdienst deze jaaropgave te verstrekken. Het verstrekken hiervan kan op verschillende manieren en zowel op papier als digitaal.
Jaaropgave digitaal verstrekken BCS blog

Wanneer jaaropgave verstrekken?

Volgens de wet ben je als werkgever verplicht om binnen een schappelijke periode na het aflopen van een jaar de jaaropgave aan je medewerkers te verstrekken. Veel werkgevers verstrekken de jaaropgave in januari of februari van het nieuwe jaar. Let op dat je als werkgever een sanctie riskeert indien je het te laat of niet verstrekt.

Verplichte onderdelen jaaropgave

De Belastingdienst biedt zelf op de website een sjabloon voor de jaaropgave aan. In ieder geval moet de jaaropgave de volgende onderdelen bevatten:

  • Gegevens medewerker: naam, adresgegevens, BSN en geboortedatum
  • Gegevens werkgever: naam en adresgegevens
  • Het fiscale loon voor loonbelasting
  • De ingehouden loonbelasting
  • De verrekende arbeidskorting
  • Het loon voor de Zorgverzekeringswet (Zvw)
  • De verrekende levensloopverlofkorting
  • Of je bij de berekening van de loonbelasting/premie volks­verzekeringen rekening hebt gehouden met de loonheffingskorting en per wanneer
  • De ingehouden premie Zvw of berekende werkgeversheffing Zvw
  • Het totaal van de premies werknemersverzekeringen
Jaaropgave digitaal BCS blog

Voordelen digitale jaaropgave

Er zijn geen specifieke eisen rondom de vorm waarin een jaaropgave wordt opgesteld en verstrekt. Dit mag zowel op papier als digitaal. De jaaropgave is daarmee vormvrij. Het digitaal opstellen van de jaaropgave brengt echter wel veel voordelen met zich mee.

Zo kun je als werkgever de jaaropgave gemakkelijk downloaden en digitaal aan je medewerkers verstrekken. Goede salarissoftware met EES biedt tevens de mogelijkheid voor de medewerker om het document zelf te downloaden. Ook hoeft de medewerker er niet al te zorgvuldig mee om te gaan, omdat hij of zij de digitale jaaropgave niet kan kwijtraken en altijd online kan raadplegen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden rondom het digitaal verstrekken van de jaaropgave? Lees meer over de salaris software van BCS.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

Preview:

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden, waaronder het correct omgaan met overuren en het uitbetalen hiervan. Maar hoe werkt dit precies, welke regels zitten hier aan vast en welke opties heb je allemaal? Met de juiste kennis kun je een eerlijke en transparante werkomgeving creëren voor je werknemers. In deze blog zetten we daarom alles wat je moet weten over het uitbetalen van overuren voor je op een rij.

Overuren uitbetalen: Alles wat je als werkgever moet weten

• Blog maart 18, 2024

Preview:

Ook dit jaar zijn er weer veranderingen zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheidsfondsen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Aof-premie. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en herberekend. Maar hoe werkt dit precies, geldt voor jou het lage of hoge tarief en wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten.

• Blog maart 18, 2024

Aof-premie 2024: Alles wat je moet weten

• Blog maart 5, 2024

Preview:

In de volksmond heet het nog altijd de loonbelastingverklaring, de echte naam is opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om bepaalde gegevens op te vragen die nodig zijn voor het inhouden van de loonheffingen. Hoe vul je de opgave gegevens voor de loonheffingen precies in en waarom is deze verklaring zo belangrijk? In deze blog zetten we alles voor je op een rij.

• Blog maart 5, 2024

Loonbelastingverklaring: Wat is het en hoe vul je het goed in?