Hoe werken salarisschalen?
Over salarisschalen
Een salarisschaal bestaat uit een start- en eindloon van laag tot hoog waarin bruto maandsalarissen voor een bepaalde fulltime functie staan vastgesteld. De bedragen binnen een schaal noem je ook wel ‘treden’ of ‘periodieken’. Bij verschillende functieniveaus horen verschillende salarisschalen, welke weer onderdeel zijn van een loongebouw of salarishuis. Soms ligt het loongebouw al vast op basis van een cao. Heeft de organisatie geen cao, kan een organisatie zelf het loongebouw bepalen.
Hoe werken salarisschalen?
In principe geldt voor elk functieniveau een andere salarisschaal. Ben je bijvoorbeeld junior? Dan zit je in een lagere salarisschaal dan een senior. Maak je promotie? Dan stap je waarschijnlijk over naar een hogere schaal. Verder kan jouw salarisniveau of trede afhankelijk zijn van jouw eigen prestaties en/of bedrijfsprestaties, maar ook van jouw leeftijd, opleiding of ervaring. Kom je op de laatste trede van de schaal? Dan krijg je in principe geen periodiek meer en verandert jouw salarisniveau niet meer, tenzij je promotie maakt naar een andere functie of functieniveau.
De precieze werking van salarisschalen is afhankelijk van welk soort loongebouw een organisatie hanteert.
Structureel of flexibel loongebouw
Een loongebouw kan zowel structureel als flexibel zijn. Bij een flexibel loongebouw kun je lonen afhankelijk maken van de bedrijfsprestaties. Gaat het bijvoorbeeld economisch goed met een organisatie, kunnen er beloningen worden toegekend. Belandt de organisatie (tijdelijk) in zwaar weer, kan een periodiek worden overgeslagen. Bij een structureel loongebouw bestaan er geen beloningen op basis van bedrijfsprestaties en is de organisatie gebonden aan de salarisafspraken en vastgestelde periodieken.
Gesloten of open salarisstructuur
Ook kan een loongebouw een gesloten of open salarisstructuur hanteren. Een gesloten salarisstructuur houdt in dat de periodieken binnen een salarisschaal zijn gebaseerd op leeftijd of aantal dienstjaren en niet op basis van personeelsprestaties. Een open salarisstructuur hanteert ook een start- en eindloon, maar geen vaste periodieken. Bij slecht functioneren krijgt de medewerker geen opslag, bij goed functioneren wel. Het is ‘loon naar werken’ en stimuleert personeelsprestaties.
Salaris software van BCS
Het hanteren van salarisschalen kan worden ondersteund door loonadministratie software van BCS. Zo heb je onder meer altijd toegang tot een volledig loonkostenoverzicht, kan je jouw administratie koppelen aan de gewenste cao en, wanneer dit voor een medewerker van toepassing is, kan je automatische tredeverhoging toepassen. Lees meer over de salaris software van BCS.
Houd me op de hoogte
Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.
Deel deze blog
Laatste blogs
Preview:
Je zult de term HR 4.0 al wel vaker gehoord hebben. Maar wat betekent het precies? Welke trends en ontwikkelingen zijn zichtbaar, en welke rol speelt digitalisering? Nog belangrijker: hoe kun je binnen je eigen organisatie effectief met HR 4.0 aan de slag gaan? In dit artikel duiken we in de betekenis van HR 4.0 en hoe jij er als HR-professional voordelen uit kunt halen.
HR 4.0 uitgelegd: van strategie tot uitvoering
Preview:
Al een aantal jaar zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Dat maakt het moeilijker om passend personeel te vinden. Er zijn diverse manieren waarop je als werkgever zo onderscheidend kunt worden dat nieuwe werknemers graag bij je komen solliciteren. Eén van die manieren is door flexibele arbeidsvoorwaarden aan te bieden.
Organisaties met flexibele arbeidsvoorwaarden hebben een voorsprong op de arbeidsmarkt
Preview:
Als werkgever moet je je, zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt, aanpassen aan de veranderende behoeften van medewerkers. Modern werkgeverschap noemen we dat. In dit artikel leggen we uit hoe je een moderne werkgever wordt en hoe dit jou helpt makkelijker personeel te vinden en te behouden.