close

Hoe werken salarisschalen?

Hoe werken salarisschalen blog Binnen veel organisaties wordt het salaris van medewerkers per individu bekeken. Deze organisaties zijn veelal klein en daar is deze individuele onderhandeling ook gebruikelijk. Bij grotere organisaties kan deze manier van salarisbepaling leiden tot zeer uiteenlopende inkomensverschillen en scheve gezichten. Om structuur en transparantie aan te brengen in deze salarisbepaling, bestaan er salarisschalen. Maar hoe werken salarisschalen precies?

Hoe werken salarisschalen blog

Over salarisschalen

Een salarisschaal bestaat uit een start- en eindloon van laag tot hoog waarin bruto maandsalarissen voor een bepaalde fulltime functie staan vastgesteld. De bedragen binnen een schaal noem je ook wel ‘treden’ of ‘periodieken’. Bij verschillende functieniveaus horen verschillende salarisschalen, welke weer onderdeel zijn van een loongebouw of salarishuis. Soms ligt het loongebouw al vast op basis van een cao. Heeft de organisatie geen cao, kan een organisatie zelf het loongebouw bepalen.

Hoe werken salarisschalen?

In principe geldt voor elk functieniveau een andere salarisschaal. Ben je bijvoorbeeld junior? Dan zit je in een lagere salarisschaal dan een senior. Maak je promotie? Dan stap je waarschijnlijk over naar een hogere schaal. Verder kan jouw salarisniveau of trede afhankelijk zijn van jouw eigen prestaties en/of bedrijfsprestaties, maar ook van jouw leeftijd, opleiding of ervaring. Kom je op de laatste trede van de schaal? Dan krijg je in principe geen periodiek meer en verandert jouw salarisniveau niet meer, tenzij je promotie maakt naar een andere functie of functieniveau.

De precieze werking van salarisschalen is afhankelijk van welk soort loongebouw een organisatie hanteert.

Structureel of flexibel loongebouw

Een loongebouw kan zowel structureel als flexibel zijn. Bij een flexibel loongebouw kun je lonen afhankelijk maken van de bedrijfsprestaties. Gaat het bijvoorbeeld economisch goed met een organisatie, kunnen er beloningen worden toegekend. Belandt de organisatie (tijdelijk) in zwaar weer, kan een periodiek worden overgeslagen. Bij een structureel loongebouw bestaan er geen beloningen op basis van bedrijfsprestaties en is de organisatie gebonden aan de salarisafspraken en vastgestelde periodieken.

Online loonstrook maken

Gesloten of open salarisstructuur

Ook kan een loongebouw een gesloten of open salarisstructuur hanteren. Een gesloten salarisstructuur houdt in dat de periodieken binnen een salarisschaal zijn gebaseerd op leeftijd of aantal dienstjaren en niet op basis van personeelsprestaties. Een open salarisstructuur hanteert ook een start- en eindloon, maar geen vaste periodieken. Bij slecht functioneren krijgt de medewerker geen opslag, bij goed functioneren wel. Het is ‘loon naar werken’ en stimuleert personeelsprestaties.

Online loonsoftware BCS

Salaris software van BCS

Het hanteren van salarisschalen kan worden ondersteund door loonadministratie software van BCS. Zo heb je onder meer altijd toegang tot een volledig loonkostenoverzicht, kan je jouw administratie koppelen aan de gewenste cao en, wanneer dit voor een medewerker van toepassing is, kan je automatische tredeverhoging toepassen. Lees meer over de salaris software van BCS.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog oktober 24, 2023

Preview:

BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van epowerhr, een vooraanstaand Belgisch HR-softwarebedrijf. Deze strategische stap, die vandaag werd aangekondigd, markeert de eerste overname over de Nederlandse grens voor BCS en bevestigt de ambitie om een toonaangevende leverancier van HR- en payrollsoftware te worden in Europa. De samenwerking tussen BCS en epowerhr is de vijfde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde.

• Blog oktober 24, 2023

BCS HR Software breidt marktpositie uit met de overname van het Belgische epowerhr

• Blog september 12, 2023

Preview:

Veel werkgevers beschouwen de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (WTA) als logisch en hebben zich niet echt verdiept in alle nieuwe verplichtingen. Daardoor wordt de wet in de praktijk nog niet altijd goed toegepast. In deze blog geven we je een aantal tips voor onderdelen van de WTA die vaak niet optimaal geregeld zijn en waarmee je kunt nagaan hoe jij als organisatie deze zaken kunt verbeteren.

• Blog september 12, 2023

Toepassing Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de praktijk

• Blog augustus 28, 2023

Preview:

Ooit bestonden de eerste dagen van werknemers alleen uit het invullen van papierwerk of het bijwonen van een paar korte vergaderingen. Toen was de verwachting dat nieuwe werknemers al doende leerden. Spoiler alert! Dat inwerkproces eindigt meestal met verspilde tijd en geld, gekenmerkt door nieuwe werknemers die veranderen in niet-betrokken teamleden en de organisatie voortijdig verlaten.

• Blog augustus 28, 2023

Wat is de impact van een goed versus een slecht onboardingsproces?