close

Wat is de impact van een goed versus een slecht onboardingsproces?

Onboarden nieuwe medewerker

Ooit bestonden de eerste dagen van werknemers alleen uit het invullen van papierwerk of het bijwonen van een paar korte vergaderingen. Toen was de verwachting dat nieuwe werknemers al doende leerden. Spoiler alert! Dat inwerkproces eindigt meestal met verspilde tijd en geld, gekenmerkt door nieuwe werknemers die veranderen in niet-betrokken teamleden en de organisatie voortijdig verlaten.

Onboarden nieuwe medewerker

Het onboardingsproces starten

Volgens onderzoeksbureau Gallup vindt slechts 12% van de werknemers dat hun organisatie een goed inwerkproces heeft voor nieuwe werknemers. Dus even terug naar ons punt: een kandidaat heeft zojuist een baan bij jouw organisatie geaccepteerd. Wat zijn dan de eerste stappen?

De nieuwe medewerker hartelijk welkom heten en hem of haar voorbereiden op succes! Tegenwoordig wordt een goede onboarding van werknemers boeiend ingericht. Het verkort de prestatietijd en omvat meestal blended learning, bijvoorbeeld door fysieke uitleg te combineren met online leermomenten. Deze nieuwe versie van onboarding op afstand biedt veel voordelen. Met een strategische visie en een doordachte uitvoering is de ontwikkeling van een verbeterd, modern onboardingsproces voor werknemers een waardevolle investering.

De voordelen van een gestroomlijnd onboardingsproces

Er zijn een aantal belangrijke zakelijke voordelen die een gestroomlijnd onboardingsproces met zich meebrengen.

HR-kostenbesparingen dankzij minder personeelsverloop

Onboarding en personeelsverloop staan niet los van elkaar. Ongeveer 50% van de werknemers op uurbasis verlaten hun nieuwe baan in de eerste 4 maanden en de helft van de oudere werknemers op contractbasis vertrekt na 18 maanden. Mensen zijn het meest kwetsbaar, of geneigd te vertrekken, aan het begin van hun loopbaan. Gelukkig kan een goede onboarding het verschil maken. Onboarding kan het behoud van werknemers namelijk met 82% verbeteren.

Bekijk daarom met kritische blik of jouw onboardingsproces het werknemersverloop positief of negatief beïnvloed. Pre-boarding en onboarding zijn de eerste fasen in de levenscyclus van nieuwe werknemers en door de betrokkenheid en ervaring te verbeteren, kunnen werknemers direct een vliegende start maken. Een goed onboardingsproces:

  • Verbetert de ervaring en betrokkenheid van nieuwe werknemers;

  • Helpt werknemers te integreren in het team en de cultuur;

  • Motiveert werknemers om waarde te hechten aan een langdurig dienstverband.

Vroegtijdig personeelsverloop is niet alleen demotiverend voor degenen die de oorspronkelijke aanwerving en werving hebben geleid; het brengt ook hoge kosten met zich mee voor het bedrijf. Het vinden van de ideale kandidaat kan zes weken duren. Ondertussen blijft de organisatie minder productief dan ideaal.

Geef jouw onboardingsproces de juiste aandacht en bespaar op personeelsverloop.

Productiviteit en prestatiewinst

Naast het besparen op personeelsverloop, is verhoging van efficiëntie en productiviteit ook een belangrijke reden om te investeren in een betere onboarding. Organisaties met een goed ingericht onboardingsproces kunnen de productiviteit van nieuwe werknemers met meer dan 70% verhogen.

Nieuwe werknemers kunnen gemotiveerd worden door hen vanaf het begin te helpen groeien en te helpen met doorontwikkelen. Door de juiste hulpmiddelen en kennis aan te bieden, welke beschikbaar is tijdens de inwerkperiode maar ook daarna, worden ze aangemoedigd het beste van zichzelf te geven en een lange termijn succes te behalen.

Studies tonen ook aan dat een effectieve inwerkperiode de prestaties van werknemers met 11% kan verhogen. Bovendien kan een goede training van nieuwe werknemers de weg naar competentie versnellen en ervoor zorgen dat ze sneller volledig inzetbaar zijn. Aan de andere kant kan een slechte onboarding leiden tot minder zelfverzekerde werknemers die veel aandacht van teamleiders of collega’s vragen om hun werk te doen.

Andere voordelen van een modern onboardingsproces

Andere voordelen van een gestructureerde onboarding die (gedeeltelijk) digitaal is, zijn onder meer lagere operationele kosten. Er hoeven minder werkuren besteed te worden aan de opleiding van nieuwe werknemers en minder geld aan papier, drukwerk en andere kantoorbenodigdheden.

Tot slot zijn er nog vier andere voordelen die verband houden met tijdsbesparing en toename van het behoud en de productiviteit van werknemers als gevolg van moderne, effectieve onboarding.

  1. Door het onboardingsproces (deels) te automatiseren, kunnen werknemers eerder beginnen met de kennismaking met de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een welkomstmail voorafgaand aan de eerste werkdag waarbij de werknemer al de juiste documenten ontvangt.

  2. Onboarding kan efficiënter verlopen door pre- en onboarding-taken automatisch te delegeren. Stuur bijvoorbeeld digitale meldingen naar IT om hen eraan te herinneren accounts voor nieuwe werknemers in te stellen of naar een directe manager om een team introductie te plannen.

  3. Door het leren over standaardtaken te digitaliseren, kunnen managers meer consistentie toevoegen in het initiële opleidingstraject, waardoor de kans dat werknemers achterblijven wordt beperkt.

  4. Met het juiste platform hebben managers toegang tot inzichten in de betrokkenheid van werknemers tijdens hun onboarding-ervaring en zelfs daarna.

Kortom, geef prioriteit aan de ontwikkeling van een effectief onboardingsproces. Het is bewezen dat het een hoop voordelen kan opleveren, zoals kostenbesparingen en verhoging in productiviteit. Een goed ingericht onboardingsproces speelt een cruciale rol bij het optimaliseren van de levenslange waarde van werknemers en helpt personeelsverloop terugdringen. Geef nieuwe medewerkers het welkom dat ze verdienen en de hoogwaardige onboarding waarvan de hele organisatie zal profiteren.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Gerelateerde blogs

• Blog oktober 11, 2022

Preview:

De arbeidsmarkt is krap. De ‘war on talent’ ‘is al ruime tijd gaande en het wordt steeds moeilijker om geschikte werknemers te vinden en te behouden. Er wordt meer en meer budget gestoken in het promoten van vacatures en recruiten van nieuwe kandidaten. Het is natuurlijk zonde als het geld wat je in de recruitment steekt verloren gaat omdat de medewerker toch vroegtijdig weer het bedrijf verlaat. Daardoor is een goede onboarding van nieuwe medewerkers van cruciaal belang.

• Blog oktober 11, 2022

Tips voor de onboarding van nieuwe medewerkers

• Blog juni 14, 2021

Preview:

De zoektocht naar talenten voor jouw organisatie kan een hele uitdaging zijn. Het is daarom van belang om goed na te denken over jouw recruitmentstrategie en hoe jij potentiële werknemers kunt bereiken. Een eigen werken-bij website kan hierbij een uitkomst bieden.

• Blog juni 14, 2021

Recruitment via je eigen werken-bij site

• Blog februari 5, 2020

Preview:

Je medewerkers laten studeren is prima. Maar het werkt nog beter als je je daarover zelf de regie geeft. En dat kan. Lees onze blog om te leren hoe je dat doet!

• Blog februari 5, 2020

Zo stimuleer je de ontwikkeling van je medewerkers