close

Is een loonstrook wettelijk verplicht?

loonstrook wettelijk verplicht blog BCS Het is iedere maand een terugkerende administratieve taak: de verloning voor jouw werknemers. Daar hoort ook het uitdraaien van de maandelijkse loonstrook bij. Maar wist je dat een maandelijkse loonstrook niet wettelijk verplicht is om te verschaffen?

loonstrook wettelijk verplicht blog BCS

Misvatting: Loonstrook wettelijk verplicht

Je bent als werkgever niet verplicht om elke maand een loonstrook uit te geven. Tenminste, als het loon ten opzichte van de vorige maand niet is veranderd. Wanneer er een wijziging plaatsvindt in een bedrag op de loonstrook, ben je wel verplicht om een nieuwe loonstrook te verschaffen aan de werknemer.

Zo worden bijvoorbeeld regelmatig de percentages van wettelijke inhoudingen aangepast of bijgesteld. En dat zorgt ervoor dat er een wijziging in een bedrag of premie plaatsvindt. Heb je werknemers in dienst die een wisselend salaris of wisselende uren hebben? Ook dan moet je iedere maand wel een loonstrook wettelijk verplicht aanbieden.

Welke informatie op loonstrook is wettelijk verplicht?

Verschaf je een loonstrook, dan ben je verplicht om een aantal gegevens te vermelden. De volgende gegevens zijn wettelijk verplicht:

 1. Het brutoloon
 2. De bedragen waaruit het brutoloon is opgebouwd (basisloon en prestatietoeslagen)
 3. Het aantal uren dat de werknemer werkt
 4. De periode waarvoor de loonstrook geldt
 5. De naam van de werknemer en werkgever
 6. Het wettelijk minimumloon en minimumvakantiebijslag die voor de werknemer gelden
Loonstrook wettelijk verplicht

Loonstrook wettelijk verplicht op papier?

Het kan om verschillende redenen makkelijker zijn om een loonstrook digitaal aan te bieden, bijvoorbeeld omdat er honderden mensen in dienst zijn of omdat je graag papierloos werkt. Maar wist je dat je uitdrukkelijke toestemming van de werknemer moet hebben om de loonstrook digitaal te versturen? Indien een werknemer de loonstrook liever op papier ontvangt, dan ben je wettelijk verplicht om de loonstrook op papier aan te bieden.

Snel en geautomatiseerd loonstroken maken

De verloning neemt iedere maand veel tijd in beslag. Tijd die je wellicht liever aan je organisatie of andere HR-zaken wilt besteden. Onze HRM software met modules voor loonadministratie zorgen ervoor dat de verloning geautomatiseerd verloopt. Jij hoeft je enkel bezig te houden met correcties, het nakijken van mutaties of het doorvoeren van wijzigingen.

Wil je de salarisadministratie liever uitbesteden? Ook dan staan onze experts graag voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Salarisspecificatie loonstrook BCS voorbeeld

Zelf de salarisadministratie doen?

BCS HR Essentials

BCS HR Essentials is de HR software oplossing voor het MKB. Met onze software automatiseer je jouw HRM en salarisadministratie eenvoudig en snel. BCS HR Essentials is niet uit te breiden met extra modules en functionaliteiten, mocht dat de wens zijn dan is BCS HR Enterprise de betere keuze.

 • Bespaar tijd en automatiseer handmatige handelingen
 • Basis salarisadministratie functionaliteiten
 • Volledig digitaal personeelsdossier

BCS HR Enterprise

BCS HR Enterprise is een gebruiksvriendelijk, modulair HR systeem met een een complete salarisoplossing voor HR-professionals en salarisadministrateurs. Onze cloudgebaseerde software ondersteunt de gehele employee journey, van vacature tot exit gesprek, waarbij alle HR-processen samenkomen op één centrale plek.

 • Automatiseer en digitaliseer alle HR-processen
 • Selfservice via ESS & MSS
 • Flexibel uit te breiden met aanvullende modules en premium add-ons

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog oktober 24, 2023

Preview:

BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van epowerhr, een vooraanstaand Belgisch HR-softwarebedrijf. Deze strategische stap, die vandaag werd aangekondigd, markeert de eerste overname over de Nederlandse grens voor BCS en bevestigt de ambitie om een toonaangevende leverancier van HR- en payrollsoftware te worden in Europa. De samenwerking tussen BCS en epowerhr is de vijfde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde.

• Blog oktober 24, 2023

BCS HR Software breidt marktpositie uit met de overname van het Belgische epowerhr

• Blog september 12, 2023

Preview:

Veel werkgevers beschouwen de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (WTA) als logisch en hebben zich niet echt verdiept in alle nieuwe verplichtingen. Daardoor wordt de wet in de praktijk nog niet altijd goed toegepast. In deze blog geven we je een aantal tips voor onderdelen van de WTA die vaak niet optimaal geregeld zijn en waarmee je kunt nagaan hoe jij als organisatie deze zaken kunt verbeteren.

• Blog september 12, 2023

Toepassing Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de praktijk

• Blog augustus 28, 2023

Preview:

Ooit bestonden de eerste dagen van werknemers alleen uit het invullen van papierwerk of het bijwonen van een paar korte vergaderingen. Toen was de verwachting dat nieuwe werknemers al doende leerden. Spoiler alert! Dat inwerkproces eindigt meestal met verspilde tijd en geld, gekenmerkt door nieuwe werknemers die veranderen in niet-betrokken teamleden en de organisatie voortijdig verlaten.

• Blog augustus 28, 2023

Wat is de impact van een goed versus een slecht onboardingsproces?