close

Is een loonstrook wettelijk verplicht?

loonstrook wettelijk verplicht blog BCS
Het is iedere maand een terugkerende administratieve taak: de verloning voor jouw werknemers. Daar hoort ook het uitdraaien van de maandelijkse loonstrook bij. Maar wist je dat een maandelijkse loonstrook niet wettelijk verplicht is om te verschaffen?
loonstrook wettelijk verplicht blog BCS

Misvatting: Loonstrook wettelijk verplicht

Je bent als werkgever niet verplicht om elke maand een loonstrook uit te geven. Tenminste, als het loon ten opzichte van de vorige maand niet is veranderd. Wanneer er een wijziging plaatsvindt in een bedrag op de loonstrook, ben je wel verplicht om een nieuwe loonstrook te verschaffen aan de werknemer.

Zo worden bijvoorbeeld regelmatig de percentages van wettelijke inhoudingen aangepast of bijgesteld. En dat zorgt ervoor dat er een wijziging in een bedrag of premie plaatsvindt. Heb je werknemers in dienst die een wisselend salaris of wisselende uren hebben? Ook dan moet je iedere maand wel een loonstrook wettelijk verplicht aanbieden.

Welke informatie op loonstrook is wettelijk verplicht?

Verschaf je een loonstrook, dan ben je verplicht om een aantal gegevens te vermelden. De volgende gegevens zijn wettelijk verplicht:

  1. Het brutoloon
  2. De bedragen waaruit het brutoloon is opgebouwd (basisloon en prestatietoeslagen)
  3. Het aantal uren dat de werknemer werkt
  4. De periode waarvoor de loonstrook geldt
  5. De naam van de werknemer en werkgever
  6. Het wettelijk minimumloon en minimumvakantiebijslag die voor de werknemer gelden
Loonstrook wettelijk verplicht

Loonstrook wettelijk verplicht op papier?

Het kan om verschillende redenen makkelijker zijn om een loonstrook digitaal aan te bieden, bijvoorbeeld omdat er honderden mensen in dienst zijn of omdat je graag papierloos werkt. Maar wist je dat je uitdrukkelijke toestemming van de werknemer moet hebben om de loonstrook digitaal te versturen? Indien een werknemer de loonstrook liever op papier ontvangt, dan ben je wettelijk verplicht om de loonstrook op papier aan te bieden.

Snel en geautomatiseerd loonstroken maken

De verloning neemt iedere maand veel tijd in beslag. Tijd die je wellicht liever aan je organisatie of andere HR-zaken wilt besteden. Onze HRM software met modules voor loonadministratie zorgen ervoor dat de verloning geautomatiseerd verloopt. Jij hoeft je enkel bezig te houden met correcties, het nakijken van mutaties of het doorvoeren van wijzigingen.

Wil je de salarisadministratie liever uitbesteden? Ook dan staan onze experts graag voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Salarisspecificatie loonstrook BCS voorbeeld

Zelf de salarisadministratie doen?

BCS HR Essentials

BCS HR Essentials is de HR software oplossing voor het MKB. Met onze software automatiseer je jouw HRM en salarisadministratie eenvoudig en snel. BCS HR Essentials is niet uit te breiden met extra modules en functionaliteiten, mocht dat de wens zijn dan is BCS HR Enterprise de betere keuze.

  • Bespaar tijd en automatiseer handmatige handelingen
  • Basis salarisadministratie functionaliteiten
  • Volledig digitaal personeelsdossier

BCS HR Enterprise

BCS HR Enterprise is een gebruiksvriendelijk, modulair HR systeem met een een complete salarisoplossing voor HR-professionals en salarisadministrateurs. Onze cloudgebaseerde software ondersteunt de gehele employee journey, van vacature tot exit gesprek, waarbij alle HR-processen samenkomen op één centrale plek.

  • Automatiseer en digitaliseer alle HR-processen
  • Selfservice via ESS & MSS
  • Flexibel uit te breiden met aanvullende modules en premium add-ons

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog april 23, 2024

Preview:

Na meerdere keren te zijn uitgesteld, is het nu eindelijk zover en moeten grotere bedrijven vanaf 1 juli 2024 hun CO2-uitstoot op het gebied van gereden kilometers rapporteren. Over de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) bestaat nog heel wat onduidelijkheid, zo ervaren wij in de praktijk.

• Blog april 23, 2024

Onduidelijkheid over CO2-rapportage uitgelegd

Preview:

Als werkgever heb je veel verantwoordelijkheden, waaronder het correct omgaan met overuren en het uitbetalen hiervan. Maar hoe werkt dit precies, welke regels zitten hier aan vast en welke opties heb je allemaal? Met de juiste kennis kun je een eerlijke en transparante werkomgeving creëren voor je werknemers. In deze blog zetten we daarom alles wat je moet weten over het uitbetalen van overuren voor je op een rij.

Overuren uitbetalen: Alles wat je als werkgever moet weten

• Blog maart 18, 2024

Preview:

Ook dit jaar zijn er weer veranderingen zijn op het gebied van arbeidsongeschiktheidsfondsen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Aof-premie. Deze wordt jaarlijks vastgesteld en herberekend. Maar hoe werkt dit precies, geldt voor jou het lage of hoge tarief en wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten.

• Blog maart 18, 2024

Aof-premie 2024: Alles wat je moet weten