close

Urenregistratie tijdens corona: gewoon doen!

Urenregistratie tijdens corona: gewoon doen! Europese lidstaten zijn verplicht aan werkgevers op te dragen om zowel de dagelijkse als wekelijkse arbeidstijden te registreren. Het is ook raadzaam dat te doen!

Urenregistratie tijdens corona: gewoon doen!

In onze blog "Is urenregistratie voor werknemers verplicht?" uit juli 2020 ging advocaat Debbie van de Laar van LXA The Law Firm in op het ‘prikklok arrest’, dat in het voorjaar van 2019 speelde en waar de schrijvende pers destijds de nodige aandacht aan besteedde. In deze zaak voor het Europese Hof van Justitie stonden een Spaanse vakbond en de Deutsche Bank tegenover elkaar. Debbie: “De bond protesteerde tegen het feit dat het voor werknemers bij een Spaanse tak van Deutsche Bank moeilijk was om de naleving van de arbeidstijden te controleren. Daarmee konden zij ook de uitbetaling van overuren niet claimen, omdat hun gewerkte arbeidsuren niet werden geregistreerd. Het Hof stelde de vakbond in het gelijk en schiep daarmee een precedent dat ook andere landen in de Europese Unie organisaties moet verplichten tot registratie van de dagelijkse en wekelijkse gewerkte uren."

Ver-van-mijn-bedshow?

Europese Hof, Spanje, Deutsche Bank… Het lijkt voor veel werkgevers allemaal ver weg, maar het prikklok arrest schiep een precedent en zie daar: ook in Nederland ging onlangs een kantonrechter overstag. De zaak in een notendop: een werkneemster van een schoonmaakbedrijf kon naar tevredenheid van de rechter aantonen dat zij meer dan 4,5 uur per dag werkte en daardoor volgens de geldende CAO recht had op een half uur doorbetaalde pauze. Dat half uurtje pauze liep op en was goed voor enkele honderden euro’s. Misschien niet wereldschokkend qua bedrag, maar het gaat om het principe en als je als werkgever niet met één, maar met honderden of duizenden werknemers met dit soort halve uurtjes te maken hebt, kan het nog behoorlijk oplopen. Als werkgever ben je verplicht om bepaalde maximale arbeidstijden en rusttijden in acht te nemen, en een deugdelijk registratie van de arbeids- en rusttijden bij te houden. En als werknemers in een eventuele rechtszaak goed aannemelijk kunnen maken dat zij een bepaald aantal uren en/of op bepaalde tijdstippen hebben gewerkt, en daarom recht hebben op bepaalde vergoedingen, dan is het zaak om daar als werkgever een adequaat antwoord op te hebben.

Houd het zelf bij!

Het beste is om het helemaal niet tot een rechtszaak te laten komen natuurlijk. Europese lidstaten zijn verplicht aan werkgevers op te dragen om zowel de dagelijkse als wekelijkse arbeidstijden te registreren. Alleen zo is het mogelijk om te controleren of de richtlijnen met betrekking tot arbeids- en rusttijden daadwerkelijk gevolgd worden. Het advies van Debbie van de Laar: “Hou het dus gewoon zelf bij. Als werkgever ben je zo gedekt en denk erom dat loonvordering tot vijf jaar na dato kan worden ingesteld. Het is zaak om de arbeids- en rusttijden goed te administreren, want zoals gezegd kan het behoorlijk oplopen.”

Maar hoe urenregistratie doen tijdens corona?

Dat registreren lijkt nog makkelijker gezegd dan gedaan. In een fabriek met productiewerk en, inderdaad, een prikklok, is het niet zo ingewikkeld. Maar hoe doe je dat als je bijvoorbeeld een verzekeringsbedrijf hebt waarbij in deze corona tijden van thuiswerken niet altijd helder is hoeveel uur er gewerkt is? Hoe controleer je hoe laat iemand begint en weer stopt met werken? Wanneer er wordt gepauzeerd? Debbie van de Laar: "Het is ingewikkeld en ook niet toegestaan om zo maar een controlesysteem in te voeren, zonder geweld te doen aan allerlei privacyregels."

Toch kijken hoe je het kan doen

Toch is het goed om je als werkgever bewust te zijn van het feit dat arbeidstijdenregistratie verplicht is en je kan helpen om zaken goed te regelen met je werknemers. Een deugdelijke administratie hoort er ‘gewoon’ bij. Wij bij BCS vertellen graag alles over de mogelijkheden van urenregistratie.

Maak je gebruik van Delta HRM software en wil je aan de slag gaan met klok- en tijdregistratie voor jouw organisatie? Volg dan onze Klokregistratie training waarin je alle functionaliteiten van de module Klok- en Tijdregistratie leert kennen.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog oktober 24, 2023

Preview:

BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van epowerhr, een vooraanstaand Belgisch HR-softwarebedrijf. Deze strategische stap, die vandaag werd aangekondigd, markeert de eerste overname over de Nederlandse grens voor BCS en bevestigt de ambitie om een toonaangevende leverancier van HR- en payrollsoftware te worden in Europa. De samenwerking tussen BCS en epowerhr is de vijfde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde.

• Blog oktober 24, 2023

BCS HR Software breidt marktpositie uit met de overname van het Belgische epowerhr

• Blog september 12, 2023

Preview:

Veel werkgevers beschouwen de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (WTA) als logisch en hebben zich niet echt verdiept in alle nieuwe verplichtingen. Daardoor wordt de wet in de praktijk nog niet altijd goed toegepast. In deze blog geven we je een aantal tips voor onderdelen van de WTA die vaak niet optimaal geregeld zijn en waarmee je kunt nagaan hoe jij als organisatie deze zaken kunt verbeteren.

• Blog september 12, 2023

Toepassing Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de praktijk

• Blog augustus 28, 2023

Preview:

Ooit bestonden de eerste dagen van werknemers alleen uit het invullen van papierwerk of het bijwonen van een paar korte vergaderingen. Toen was de verwachting dat nieuwe werknemers al doende leerden. Spoiler alert! Dat inwerkproces eindigt meestal met verspilde tijd en geld, gekenmerkt door nieuwe werknemers die veranderen in niet-betrokken teamleden en de organisatie voortijdig verlaten.

• Blog augustus 28, 2023

Wat is de impact van een goed versus een slecht onboardingsproces?