close

Binnen 13 maanden van een comfortabel salaris naar een uitdaging met het minimumloon

Minimumloon wijzigingen

In slechts dertien maanden heeft de dynamiek van loonstructuren een drastische wending genomen. Werknemers die voorheen met een maandsalaris van €2300 ruim boven het minimumloon zaten, staan nu op een kruispunt. Hoe is deze plotselinge verschuiving mogelijk?

Minimumloon wijzigingen

Een oog op de toekomst: veranderingen in het wettelijk minimumloon

De oorzaak ligt in de aanzienlijke stijging van het wettelijk minimumloon in 2023 - eerst een sprong van 10,15% in januari, gevolgd door een verdere stijging van 3,13% in juli, resulterend in €1995 per maand. In januari 2024 zien we niet alleen een verdere indexering van 3,75%, maar ook een verschuiving naar een wettelijk minimumloon per uur. Deze aanpassing vertaalt zich in een verhoging van 10% voor werknemers met een 40-urige werkweek, wat weer resulteert in een totale toename van 30,96% ten opzichte van december 2022.

HR-uitdagingen: actie vereist

Deze ontwikkelingen zijn van cruciaal belang voor HR-professionals. Organisaties met een standaard 40-urige werkweek en werknemers die minder dan €2317,83 per maand verdienen, moeten onmiddellijk handelen om onderbetaling te voorkomen. Bovendien is 2024 een jaar met 262 werkbare dagen - een factor die niet over het hoofd gezien mag worden bij het berekenen van het maandelijkse minimumloon.

Aandachtspunt: loonsverlaging bij langdurige ziekte

Bij salariskorting wegens langdurige ziekte is het verboden in het eerste ziektejaar minder te betalen dan het wettelijk minimum. Wanneer je bijvoorbeeld een korting op het salaris toepast van 10% na 6 maanden ziekte dan heeft de stijging van het wettelijk minimumloon zelfs gevolgen voor werknemers met een salaris van €2575 per maand.

Het psychologische effect: perceptie van inkomen

De stijging van het minimumloon heeft ook een psychologisch effect. Werknemers die net boven het minimumloon verdienen, kunnen hun inkomen als relatief lager ervaren. Om te zorgen dat deze werknemers tevreden blijven, is het noodzakelijk om hun salarissen evenredig te verhogen.

Sectorale impact en HR actieplan

De impact is ook merkbaar in sectoren met een gebruikelijke arbeidsduur van 36 uur per week. Hier kan de overgang naar een wettelijk minimum uurloon voelbaar zijn. Bijvoorbeeld: De buurman verdient het minimumloon maar hij heeft door de overgang naar een minimumloon per uur met 40-urige werkweek ineens meer te besteden per maand. Als HR-professional is het essentieel om grondig te onderzoeken welke effecten de stijging van het minimumloon heeft en welke acties nodig zijn om ontevredenheid bij werknemers te voorkomen.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Gerelateerde blogs

• Blog februari 28, 2023

Preview:

Vraagt uw medewerker naar het sv-loon? Of wilt u als werkgever duidelijkheid over wat deze term precies inhoudt, wat er allemaal onder valt, hoe het wordt berekend en wanneer het sv-loon wordt gebruikt en waarvoor? We leggen het je zo goed mogelijk uit in dit artikel.

• Blog februari 28, 2023

Het sv-loon: wat is het en hoe bereken je het?

• Blog januari 3, 2023

Preview:

De grootste verandering op HR gebied van dit jaar zal de nieuwe pensioenregeling worden. Het nieuwe Pensioenakkoord is al een tijdje geleden aangenomen, maar 2023 wordt het jaar waarin echt duidelijkheid zal komen. Hoe zat het ook alweer en wat zijn de belangrijkste gevolgen voor werkgever en HR op dit moment?

• Blog januari 3, 2023

Wat gaat er veranderen rondom pensioenregelingen in 2023?

• Blog februari 28, 2022

Preview:

Als werkgever betaal je niet alleen de salarissen van werknemers. Wil je graag weten wat een werknemer kost? Je kunt deze kosten eenvoudig berekenen. We leggen het je uit.

• Blog februari 28, 2022

Wat kost een werknemer? Bereken de werkgeverslasten