close

5 tips voor een optimale vacaturetekst

BCS werving en selectie vacatures
De zoektocht naar een juiste sollicitant neemt veel tijd in beslag en is niet altijd even eenvoudig. Het begint al bij het eerste contactmoment: de vacaturetekst. Want hoe zorg je ervoor dat de vacaturetekst overzichtelijk, begrijpelijk én enthousiasmerend is? In deze blog geven we je 5 tips om een optimale vacaturetekst te schrijven voor jouw organisatie.
BCS werving en selectie vacatures

Let op de lengte van de vacaturetekst

Een vacature hoeft geen boekwerk of kruisverhoor te zijn. Het weglaten van informatie is soms net zo waardevol als het toevoegen van informatie, zodat je de lezer niet overlaadt met een lange tekst.

Onderzoek van vacaturesite Indeed heeft aangetoond dat de optimale lengte van een vacaturetekst tussen de 700 en 2000 tekens is. Gemiddeld leiden vacatureteksten met dit aantal woorden tot 30% meer sollicitaties dan kortere of langere teksten.

Naast de totale lengte van de vacaturetekst is het ook interessant om na te denken over de lengte van de zinnen. Houd het kort, maar krachtig en probeer niet in herhaling te vallen tijdens het schrijven.

Geef een duidelijke titel

Een leuke, speelse titel zal vast meer sollicitanten opleveren, toch? Hoewel je met een grappige vacaturetitel kan laten zien dat je een creatieve organisatie bent, kan dit ervoor zorgen dat je vacature minder goed gevonden wordt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Retail Guru of Sales Ninja? Of wordt het ineens een stuk duidelijker voor sollicitanten als je Verkoper of Sales Medewerker als vacaturetitel aangeeft?

Daarnaast wordt er ook minder gezocht op speelse woorden als Guru of Ninja, waardoor het kan voorkomen dat veel sollicitanten jouw vacature niet eens onder ogen krijgen.

Tip: kijk zelfs een rond op vacaturesites om erachter te komen welke termen er worden gebruikt voor soortgelijke vacatures.

Houd het simpel

Je wilt tijdens het sollicitatieproces natuurlijk de beste kandidaten binnenhalen, waarvan je zeker weet dat ze voldoen aan jouw eisen en wensen. Het kan daarom verleidelijk zijn om een waslijst aan eigenschappen te benoemen waar een kandidaat aan moet voldoen. Wanneer je teveel eisen opneemt in een lijst, kan dit de kandidaat afschrikken, of kan het juist vragen oproepen omdat de eisen te algemeen of nietszeggend zijn.

Zo bleek uit onderzoek, uitgevoerd door Unique, dat 48% van de sollicitanten afhaak wanneer ze een te hoge eisenlijst zien staan. Denk ook na over het aantal werkervaring dat vereist wordt voor de functie. Door dit als harde eis in de vacature te benoemen, sluit je mensen uit die het gevoel krijgen dat ze niet in aanmerking komen, terwijl ze vanuit een ander soort ervaring misschien hele geschikt zijn.

Werving en selectie procedure software BCS

Vertel over jezelf

Een functie moet uitdagend en interessant zijn, maar de cultuur van een organisatie weegt ook zwaar in een beslissing. Sollicitanten willen graag weten met wat voor soort werkgever ze te maken hebben en hoe de bedrijfscultuur is. Besteed dus niet alle aandacht van de vacaturetekst aan de functie-eisen, maar ook aan jouw organisatie en waarom jij een leuke of interessante werkgever bent.

Zoek je uitbreiding voor een bestaand team? Laat een teamlid dan aan het woord om uit eigen ervaring te vertellen over het team, de werkzaamheden en de organisatie. Naast de bedrijfscultuur en kernwaarden, willen sollicitanten ook graag weten met welke arbeidsvoorwaarden ze te maken krijgen. Zo geeft 20% van de sollicitanten aan dat ze afknappen op een vacature als er geen informatie over salaris of secundaire voorwaarden is opgenomen.

Kunnen kandidaten ook mobiel solliciteren?

Misschien besteedt je organisatie al veel aandacht aan de mobiele bereikbaarheid van de bedrijfswebsite, maar is er ook al nagedacht over een mobiel sollicitatieproces? Steeds meer kandidaten gebruiken vacature-apps of website op hun smartphone. Door het sollicitatieproces ook op kleine schermen te optimaliseren, kunnen kandidaten hun zoektocht vanaf een vacature direct omzetten in een sollicitatie. Een handig hulpmiddel om het zo makkelijk mogelijk te maken voor kandidaten, is door het CV te laten importeren via LinkedIn.

Digitale loonstrook

Werving- en selectie software van BCS

Stroomlijn jouw werving- en selectieprocedure met onze HR software. Beheer alle vacatures op één plek, ontwerp een standaard sollicitatieformulier en laat leidinggevenden of HR-medewerkers feedback geven op een sollicitant. Dankzij handige workflows worden wervingsprocessen geautomatiseerd en kun jij meer tijd besteden aan datgene wat er echt toe doet: de sollicitant. Vraag een demo aan om de functies te bekijken of neem contact met ons op voor meer informatie.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog mei 16, 2024

Preview:

Een effectief Human Resources (HR) beleid is geen luxe, maar eerder een noodzaak voor moderne organisaties die streven naar groei en succes. Het draagt niet alleen bij aan een gezonde werkomgeving en het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar helpt ook om de bedrijfsdoelen te behalen.

• Blog mei 16, 2024

De 5 onmisbare elementen van een strategisch HR beleid

• Blog mei 7, 2024

Preview:

De voorbereidingen binnen organisaties voor de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is in volle gang. We merken echter dat er bij onze klanten soms verwarring is over wat er komt kijken bij de verplichte CO2-rapportageplicht. Sommige klanten denken dat ze in alle gevallen gewoon een enquête kunnen uitvoeren, maar daarmee ben je er nog niet altijd.

• Blog mei 7, 2024

Is een enquête voldoende voor de CO2-rapportageplicht?

• Blog april 23, 2024

Preview:

Na meerdere keren te zijn uitgesteld, is het nu eindelijk zover en moeten grotere bedrijven vanaf 1 juli 2024 hun CO2-uitstoot op het gebied van gereden kilometers rapporteren. Over de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) bestaat nog heel wat onduidelijkheid, zo ervaren wij in de praktijk.

• Blog april 23, 2024

Onduidelijkheid over CO2-rapportage uitgelegd