5 tips voor een optimale vacaturetekst
Let op de lengte van de vacaturetekst
Een vacature hoeft geen boekwerk of kruisverhoor te zijn. Het weglaten van informatie is soms net zo waardevol als het toevoegen van informatie, zodat je de lezer niet overlaadt met een lange tekst.
Onderzoek van vacaturesite Indeed heeft aangetoond dat de optimale lengte van een vacaturetekst tussen de 700 en 2000 tekens is. Gemiddeld leiden vacatureteksten met dit aantal woorden tot 30% meer sollicitaties dan kortere of langere teksten.
Naast de totale lengte van de vacaturetekst is het ook interessant om na te denken over de lengte van de zinnen. Houd het kort, maar krachtig en probeer niet in herhaling te vallen tijdens het schrijven.
Geef een duidelijke titel
Een leuke, speelse titel zal vast meer sollicitanten opleveren, toch? Hoewel je met een grappige vacaturetitel kan laten zien dat je een creatieve organisatie bent, kan dit ervoor zorgen dat je vacature minder goed gevonden wordt. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een Retail Guru of Sales Ninja? Of wordt het ineens een stuk duidelijker voor sollicitanten als je Verkoper of Sales Medewerker als vacaturetitel aangeeft?
Daarnaast wordt er ook minder gezocht op speelse woorden als Guru of Ninja, waardoor het kan voorkomen dat veel sollicitanten jouw vacature niet eens onder ogen krijgen.
Tip: kijk zelfs een rond op vacaturesites om erachter te komen welke termen er worden gebruikt voor soortgelijke vacatures.
Houd het simpel
Je wilt tijdens het sollicitatieproces natuurlijk de beste kandidaten binnenhalen, waarvan je zeker weet dat ze voldoen aan jouw eisen en wensen. Het kan daarom verleidelijk zijn om een waslijst aan eigenschappen te benoemen waar een kandidaat aan moet voldoen. Wanneer je teveel eisen opneemt in een lijst, kan dit de kandidaat afschrikken, of kan het juist vragen oproepen omdat de eisen te algemeen of nietszeggend zijn.
Zo bleek uit onderzoek, uitgevoerd door Unique, dat 48% van de sollicitanten afhaak wanneer ze een te hoge eisenlijst zien staan. Denk ook na over het aantal werkervaring dat vereist wordt voor de functie. Door dit als harde eis in de vacature te benoemen, sluit je mensen uit die het gevoel krijgen dat ze niet in aanmerking komen, terwijl ze vanuit een ander soort ervaring misschien hele geschikt zijn.
Vertel over jezelf
Een functie moet uitdagend en interessant zijn, maar de cultuur van een organisatie weegt ook zwaar in een beslissing. Sollicitanten willen graag weten met wat voor soort werkgever ze te maken hebben en hoe de bedrijfscultuur is. Besteed dus niet alle aandacht van de vacaturetekst aan de functie-eisen, maar ook aan jouw organisatie en waarom jij een leuke of interessante werkgever bent.
Zoek je uitbreiding voor een bestaand team? Laat een teamlid dan aan het woord om uit eigen ervaring te vertellen over het team, de werkzaamheden en de organisatie. Naast de bedrijfscultuur en kernwaarden, willen sollicitanten ook graag weten met welke arbeidsvoorwaarden ze te maken krijgen. Zo geeft 20% van de sollicitanten aan dat ze afknappen op een vacature als er geen informatie over salaris of secundaire voorwaarden is opgenomen.
Kunnen kandidaten ook mobiel solliciteren?
Misschien besteedt je organisatie al veel aandacht aan de mobiele bereikbaarheid van de bedrijfswebsite, maar is er ook al nagedacht over een mobiel sollicitatieproces? Steeds meer kandidaten gebruiken vacature-apps of website op hun smartphone. Door het sollicitatieproces ook op kleine schermen te optimaliseren, kunnen kandidaten hun zoektocht vanaf een vacature direct omzetten in een sollicitatie. Een handig hulpmiddel om het zo makkelijk mogelijk te maken voor kandidaten, is door het CV te laten importeren via LinkedIn.
Werving- en selectie software van BCS
Stroomlijn jouw werving- en selectieprocedure met onze HR software. Beheer alle vacatures op één plek, ontwerp een standaard sollicitatieformulier en laat leidinggevenden of HR-medewerkers feedback geven op een sollicitant. Dankzij handige workflows worden wervingsprocessen geautomatiseerd en kun jij meer tijd besteden aan datgene wat er echt toe doet: de sollicitant. Vraag een demo aan om de functies te bekijken of neem contact met ons op voor meer informatie.
Houd me op de hoogte
Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.
Deel deze blog
Laatste blogs
Preview:
Dit jaar heeft wederom laten zien hoe belangrijk een sterke HR-strategie is. In een snel veranderd werkveld met al zijn hobbels en uitdagingen, hebben HR-professionals zich opnieuw bewezen als dé schakel tussen de organisatie en de medewerkers. In dit artikel blikken we terug op de meest opvallende trends en ontwikkelingen van het afgelopen HR-jaar.
HR is altijd in beweging; dit is wat 2024 ons heeft geleerd
Preview:
Je zult de term HR 4.0 al wel vaker gehoord hebben. Maar wat betekent het precies? Welke trends en ontwikkelingen zijn zichtbaar, en welke rol speelt digitalisering? Nog belangrijker: hoe kun je binnen je eigen organisatie effectief met HR 4.0 aan de slag gaan? In dit artikel duiken we in de betekenis van HR 4.0 en hoe jij er als HR-professional voordelen uit kunt halen.
HR 4.0 uitgelegd: van strategie tot uitvoering
Preview:
Al een aantal jaar zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Dat maakt het moeilijker om passend personeel te vinden. Er zijn diverse manieren waarop je als werkgever zo onderscheidend kunt worden dat nieuwe werknemers graag bij je komen solliciteren. Eén van die manieren is door flexibele arbeidsvoorwaarden aan te bieden.