close

Verlaging ziekteverzuim: 5 fouten om te vermijden

Fouten om te vermijden bij verlaging ziekteverzuim Ziekteverzuim is voor veel werkgevers een hoofdpijndossier. Het leidt vaak tot ergernis en frustratie en dan zijn fouten snel gemaakt. Gelukkig kun je van fouten leren! Lees hier meer over de vijf meest gemaakte fouten rondom het verlagen van het ziekteverzuim.

Fouten om te vermijden bij verlaging ziekteverzuim

Ziekteverzuim is voor veel werkgevers een probleem, dat bovendien qua kosten behoorlijk op kan lopen. Juist daarom is het goed om het hoofd koel te houden en zelf fouten te vermijden. Dit zijn de vijf meest gemaakte fouten in het traject rondom ziekteverzuim:

Fout 1. Niet de juiste persoon op de juiste zaak

Veel werkgevers dragen om begrijpelijke redenen het hart soms op de tong. Maar dat is niet altijd de meest diplomatieke en handigste weg. Het is slim om de juiste persoon op een verzuimzaak te zetten. Een goede balans tussen zakelijk en menselijk werkt het beste. Een interne casemanager, die normaal gesproken vanuit de organisatie contact heeft met zieke werknemers, kan hierbij het verschil maken.

Fout 2. Het verschil tussen loon opschorten en loon stopzetten

Natuurlijk is de zaak al behoorlijk uit de hand gelopen voordat je een werknemer een waarschuwingsbrief stuurt. Maar ook in dit deel van de communicatie is het belangrijk om alert te blijven! Vaak spreekt de werkgever in zo'n brief over 'loon opschorten' in plaats van 'loon stopzetten'. Loon opschorten wil zeggen dat als de werknemer gewoon doet wat hij moet doen, het loon met terugwerkende kracht gewoon uitbetaald wordt. Met loon stopzetten ligt dat anders: dan krijgt de werknemer het loon niet meer gestort.

Fout 3. Iemand te snel uitnodigen bij de bedrijfsarts

Het is soms verstandiger om met een zieke werknemer in gesprek te blijven en tot op zekere hoogte flexibel te zijn. Proberen er samen uit te komen is een betere optie dan een bedrijfsarts in te schakelen. Zaken worden dan al snel gemedicaliseerd of een zieke werknemer krijgt te horen dat hij of zij 'gewoon' aan het werk kan. De oplossing ligt vaak in het midden.

Fout 4. Arbeidsmogelijkheden niet benutten in spoor 1

Spoor 1 betekent als het ware: aangepast werk bij de eigen werkgever. Dat kan aangepast werk zijn, of tijdelijk taken uitvoeren die normaal gesproken door iemand anders worden uitgevoerd. Op die manier houd je mensen wel in het arbeidsritme en betrokken bij de organisatie. Mogelijkheden hiertoe worden heel regelmatig niet gezien of gecreëerd. Als het verzuim langer dan zes weken duurt, zal het UWV hier zeker naar vragen!

Fout 5. De rendabiliteit niet zien van een interventie

Een coach of mindfulnesstraining is een investering in preventie. De kosten hiervoor verdien je als werkgever snel terug en daarnaast investeer je in goodwill! Een zieke werknemer kost zo'n 250 tot 500 euro per dag. Een interventie, al dan niet geadviseerd door een derde partij, kan een goede oplossing zijn. Bovendien zal het UWV in het geval van een WIA informeren waarom geen interventie ingezet is. Ons advies is: doe aan interventies, voor preventie op meerdere vlakken!

BCS helpt je graag in het adviseren en informeren over de verschillende mogelijkheden. Veel paden zijn uitgestippeld, maar er zijn altijd kansen en wegen die goed bij de werkgever passen. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Wil je meer weten?

Als gevolg van meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van ondersteuning van HR-afdelingen binnen duizenden organisaties weet BCS wat er speelt. Meer informatie over het verlagen van het verzuim kun je aanvragen bij onze experts.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog oktober 24, 2023

Preview:

BCS HR Software breidt haar marktpositie uit door de overname van epowerhr, een vooraanstaand Belgisch HR-softwarebedrijf. Deze strategische stap, die vandaag werd aangekondigd, markeert de eerste overname over de Nederlandse grens voor BCS en bevestigt de ambitie om een toonaangevende leverancier van HR- en payrollsoftware te worden in Europa. De samenwerking tussen BCS en epowerhr is de vijfde acquisitie sinds Main Capital Partners in april 2022 in BCS investeerde.

• Blog oktober 24, 2023

BCS HR Software breidt marktpositie uit met de overname van het Belgische epowerhr

• Blog september 12, 2023

Preview:

Veel werkgevers beschouwen de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (WTA) als logisch en hebben zich niet echt verdiept in alle nieuwe verplichtingen. Daardoor wordt de wet in de praktijk nog niet altijd goed toegepast. In deze blog geven we je een aantal tips voor onderdelen van de WTA die vaak niet optimaal geregeld zijn en waarmee je kunt nagaan hoe jij als organisatie deze zaken kunt verbeteren.

• Blog september 12, 2023

Toepassing Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de praktijk

• Blog augustus 28, 2023

Preview:

Ooit bestonden de eerste dagen van werknemers alleen uit het invullen van papierwerk of het bijwonen van een paar korte vergaderingen. Toen was de verwachting dat nieuwe werknemers al doende leerden. Spoiler alert! Dat inwerkproces eindigt meestal met verspilde tijd en geld, gekenmerkt door nieuwe werknemers die veranderen in niet-betrokken teamleden en de organisatie voortijdig verlaten.

• Blog augustus 28, 2023

Wat is de impact van een goed versus een slecht onboardingsproces?