Het is iedere maand een terugkerende administratieve taak: de verloning voor jouw werknemers. Daar hoort ook het uitdraaien van de maandelijkse loonstrook bij. Maar wist je dat een maandelijkse loonstrook niet wettelijk verplicht is om te verschaffen?

Misvatting: Loonstrook wettelijk verplicht

Je bent als werkgever niet verplicht om elke maand een loonstrook uit te geven. Tenminste, als het loon ten opzichte van de vorige maand niet is veranderd. Wanneer er een wijziging plaatsvindt in een bedrag op de loonstrook, ben je wel verplicht om een nieuwe loonstrook te verschaffen aan de werknemer.

Zo worden bijvoorbeeld regelmatig de percentages van wettelijke inhoudingen aangepast of bijgesteld. En dat zorgt ervoor dat er een wijziging in een bedrag of premie plaatsvindt. Heb je werknemers in dienst die een wisselend salaris of wisselende uren hebben? Ook dan moet je iedere maand wel een loonstrook wettelijk verplicht aanbieden.

Loonstrook wettelijk verplicht

Welke informatie op loonstrook is wettelijk verplicht?

Verschaf je een loonstrook, dan ben je verplicht om een aantal gegevens te vermelden. De volgende gegevens zijn wettelijk verplicht:

  1. Het brutoloon
  2. De bedragen waaruit het brutoloon is opgebouwd (basisloon en prestatietoeslagen)
  3. Het aantal uren dat de werknemer werkt
  4. De periode waarvoor de loonstrook geldt
  5. De naam van de werknemer en werkgever
  6. Het wettelijk minimumloon en minimumvakantiebijslag die voor de werknemer gelden

Loonstrook wettelijk verplicht op papier?

Het kan om verschillende redenen makkelijker zijn om een loonstrook digitaal aan te bieden, bijvoorbeeld omdat er honderden mensen in dienst zijn of omdat je graag papierloos werkt. Maar wist je dat je uitdrukkelijke toestemming van de werknemer moet hebben om de loonstrook digitaal te versturen? Indien een werknemer de loonstrook liever op papier ontvangt, dan ben je wettelijk verplicht om de loonstrook op papier aan te bieden.

Salarisspecificatie loonstrook BCS voorbeeld

Snel en geautomatiseerd loonstroken maken

De verloning neemt iedere maand veel tijd in beslag. Tijd die je wellicht liever aan je organisatie of andere HR-zaken wilt besteden. Onze HRM software met modules voor loonadministratie zorgen ervoor dat de verloning geautomatiseerd verloopt. Jij hoeft je enkel bezig te houden met correcties, het nakijken van mutaties of het doorvoeren van wijzigingen.

Wil je de salarisadministratie liever uitbesteden? Ook dan staan onze experts graag voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Zelf de salarisadministratie doen?

BCS HR Essentials

BCS HR Essentials

BCS HR Essentials is het HR-systeem voor bedrijven tot 100 medewerkers. Automatiseer jouw HRM en salarisadministratie met de HRM oplossing speciaal voor het kleine mkb.

BCS HR Enterprise

BCS HR Enterprise

Complete en efficiënte HR- en salarissoftware. Compleet personeelsinformatiesysteem en automatiseren van HR-processen en salarisverwerking.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Salarisadministratie software

BCS. Het geheel dat loont.