close

Ziekteverzuim terugdringen? Volg deze 5 tips!

terugdringen ziekteverzuim
Ziekteverzuim kan een bedrijf of organisatie behoorlijk wat geld kosten. Het is daarom een goed idee om deze terug te dringen tot een zo laag mogelijk verzuimpercentage. Dit zijn onze 5 belangrijkste tips!
terugdringen ziekteverzuim

De 5 tips om ziekteverzuim te verlagen

Tip 1: integreer ziekteverzuim in je bedrijfsvoering

Een van de meest gemaakte fouten bij ziekteverzuim is dat werknemers niet (goed) bekend zijn wat het verzuimprotocol en -beleid is. Ze weten niet wat er verwacht wordt in het geval van ziekte of verzuim en wat de consequenties zijn. Zo weten veel medewerkers bijvoorbeeld niet dat ze in het geval van ziekte wel bereikbaar moeten zijn. Als dan na drie dagen een waarschuwingsbrief komt, omdat de werknemer niet heeft gereageerd op het telefoontje, ontstaat makkelijk een conflict en ben je verder van huis. Ook geldt: als duidelijk is dat er sprake is van een wachtdag, zullen sommige werknemers er voor kiezen om toch te komen werken.

Tip 2: geef ziekteverzuim continu aandacht

Veel werknemers worden tegenwoordig niet meer gebeld als ze ziek zijn. Dat creëert een gevoel van 'niet gemist worden' en teleurstelling. Dat maakt het makkelijker om de week maar gewoon uit te zitten in verzuim. Door verzuimende medewerkers goed op de radar te houden, kun je dit gevoel juist omkeren en het verzuim aanmerkelijk naar beneden brengen.

Tip 3: beloon werknemers bij weinig ziekteverzuim en wees flexibel

Een extra vrije dag bij weinig verzuim, het werkt echt! Maar het is ook goed om maatwerk toe te passen binnen het personeelsbeleid. Iemand van 30 heeft nu eenmaal andere wensen die iemand van 50. De bekende seniorenuurtjes werken prima om deze oudere werknemers uit het verzuim te houden. Jongere werknemers met kinderen willen vaak iets meer flexibiliteit, om kinderen van school te halen of zonodig een dag thuis te werken. Zo blijven werknemers qua werk en privé in balans.

Tip 4: ken de privésituatie van werknemers

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: ken je werknemers. Heeft iemand mantelzorgtaken? Spelen er privéproblemen? Begrip kan al veel uitmaken om te helpen werknemers uit het verzuim te houden. Het is ook een idee om een coach aan te stellen om samen met de werknemers ieder kwartaal even de stand van zaken door te nemen. Tuurlijk, dat kost geld. Maar een werknemer in de ziektewet, zeker als het langdurig wordt, kost nog veel meer. Plezier in het werk is een prima medicijn tegen verzuim en een coach kan helpen dat plezier te handhaven.

Tip 5: stuur op deelherstel

In Nederland sturen we hier echt te weinig op. Heeft een werknemer zijn been gebroken? Vervelend natuurlijk, maar vind een oplossing. Zorg dat zo iemand met een ander kan meerijden, ook al om onderdeel te blijven van het team. Een langdurige zieke die halve dagen kan werken, dat drukt het verzuimpercentage behoorlijk.

Meer informatie over het terugdringen van het ziekteverzuim?

Geen organisatie is hetzelfde en elk HR-proces bevat een uitzondering op elke regel. Dankzij meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van ondersteuning van HR-afdelingen binnen duizenden organisaties weet BCS wat er speelt.

Wil je meer informatie over het verlagen van het ziekteverzuim? Vraag vrijblijvend om advies aan onze experts!

Man zit vermoeid en ziek op bed

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog mei 16, 2024

Preview:

Een effectief Human Resources (HR) beleid is geen luxe, maar eerder een noodzaak voor moderne organisaties die streven naar groei en succes. Het draagt niet alleen bij aan een gezonde werkomgeving en het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar helpt ook om de bedrijfsdoelen te behalen.

• Blog mei 16, 2024

De 5 onmisbare elementen van een strategisch HR beleid

• Blog mei 7, 2024

Preview:

De voorbereidingen binnen organisaties voor de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is in volle gang. We merken echter dat er bij onze klanten soms verwarring is over wat er komt kijken bij de verplichte CO2-rapportageplicht. Sommige klanten denken dat ze in alle gevallen gewoon een enquête kunnen uitvoeren, maar daarmee ben je er nog niet altijd.

• Blog mei 7, 2024

Is een enquête voldoende voor de CO2-rapportageplicht?

• Blog april 23, 2024

Preview:

Na meerdere keren te zijn uitgesteld, is het nu eindelijk zover en moeten grotere bedrijven vanaf 1 juli 2024 hun CO2-uitstoot op het gebied van gereden kilometers rapporteren. Over de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) bestaat nog heel wat onduidelijkheid, zo ervaren wij in de praktijk.

• Blog april 23, 2024

Onduidelijkheid over CO2-rapportage uitgelegd