Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
Wat is de Wet Arbeidsmarkt in Balans?
Per 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht. Deze wet heeft nogal wat voeten in aarde voor organisaties die met oproepkrachten en mensen met een min-max-overeenkomst werken. Officieel is het zo dat onder de WAB géén sprake is van een oproep- of min-max-overeenkomst wanneer je als werknemer een gegarandeerde urenomvang over een periode van ten hoogste een jaar biedt. Ook moet daarbij het recht op loon evenredig over die periode verspreid worden. De bedoeling van deze mogelijkheid is volgens de regering om tegemoet te komen aan sectoren die afhankelijk zijn van seizoensarbeid, waaronder de land- en tuinbouw. In andere woorden: de WAB moet het aannemen van vast personeel aantrekkelijker maken.
Om de WAB beter te kunnen ondersteunen zijn ook het ontslagrecht, de ketenregeling en de WW-premie aangepast. De ingang van de WAB en bijbehorende aanpassingen hebben waarschijnlijk impact op de jaarurennorm en strategische personeelsplanning van jouw bedrijf. Zo kan het met de ingang van de WAB bijvoorbeeld aantrekkelijker zijn om meer vaste werknemers in dienst te nemen in plaats van flexwerkers. Het is dus goed om te kijken of alles in jouw organisatie up-to-date is. Ben je daar nog niet zeker van? Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor je uit.
WW-premie omhoog
Vanaf 2020 betaal je voor medewerkers met een tijdelijk contract 5% méér WW-premie dan voor medewerkers met een vast contract. De gemiddelde werkgeverslasten (premies) voor tijdelijke werknemers komen dan uit op 23,9% en voor vaste werknemers zal dit 18,9% zijn.
Aanpassing Ontslagrecht
Doordat het ontslagrecht is aangepast loop je nu minder risico met medewerkers die in vaste dienst werken. Met het ingaan van de WAB kun je voortaan medewerkers ontslaan wanneer er sprake is van een optelsom van omstandigheden, oftewel de zogeheten cumulatiegrond.
Tijdelijke contracten
Ook is de ketenregeling aangepast. Sinds januari 2020 mag je nog maar drie tijdelijke contracten aanbieden over een periode van drie jaar tijd. Hierdoor hoef je minder snel een contract voor onbepaalde tijd te geven. Echter blijft de verplichte pauze tussen twee opvolgende contracten wél zes maanden.
Heb je vragen over de Wet Arbeidsmarkt in Balans?
We begrijpen dat er met het ingaan van de WAB veel veranderd is. Hierdoor kun je ineens voor complexe vraagstukken komen te staan en moet er binnen de organisatie veel worden aangepast. Met onze software ben je er altijd van verzekerd dat alles up-to-date is. Bij BCS zijn we namelijk altijd op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving en passen dit meteen aan in onze software. Zo kan je organisatie blijven draaien en wordt de continuïteit van je operatie gewaarborgd. Neem gerust contact op met een van onze experts, zij helpen je op een persoonlijke manier verder en beantwoorden al je vragen omtrent HR en Salarisadministratie. Of ga direct naar onze productenpagina en kijk welk softwarepakket het beste aansluit bij jouw unieke organisatie.
Wil je liever binnen één dag alle kennis vergaren over actuele topics op het gebied van HR en salarisadministratie? Bekijk dan onze trainingen en workshops.