close

Een proforma loonstrook maken: waarom is het handig?

proforma loonstrook maken
Onze software voor salarisadministratie biedt de mogelijkheid om een proforma loonstrook te maken. Maar wat is een proforma loonstrook precies en waar kunnen werknemer en werkgever dit voor gebruiken? We leggen het je kort uit.
proforma loonstrook maken

Wat is een proforma loonstrook?

Een proforma loonstrook is een proef loonstrook die je in het systeem kunt genereren. Dit kan op basis van een bestaande werknemer of een fictieve werknemer. Door een proef loonstrook te maken, krijg je direct inzicht in het bruto/netto salaris op basis van de ingevoerde proforma gegevens.

Een handig overzicht voor je (nieuwe) werknemer

Je bent in onderhandeling met een (nieuwe) werknemer. Dan kan het voor de werknemer fijn zijn om te zien wat het bruto salaris, eventueel in combinatie met toeslagen, pensioen of lease auto, uiteindelijk netto zal opleveren op zijn of haar bankrekening. Door een proforma loonstrook te maken, wordt het in één oogopslag duidelijk wat er netto aan salaris overblijft voor de werknemer. Want het kan zomaar dat jij als werkgever een betere pensioenregeling aanbiedt, waar de werknemer nog niet over heeft nagedacht. Een proef salarisstrook zal dus voor meer duidelijkheid en minder vragen zorgen.

Daarnaast is een proforma loonstrook maken ook handig wanneer een urenwijziging wordt doorgevoerd voor een werknemer. Zo kan er precies berekend worden hoeveel meer of minder de werknemer gaat verdienen. Afhankelijk van het belastingvoordeel dat hiermee behaald kan worden, kan een proef berekening de grondslag voor een weloverwogen beslissing zijn.

Door bovenstaande zaken als organisatie in kaart te brengen, kom je erachter op welk gebied je een potentiële werknemer meer voordeel kunt bieden. Want een betere pensioenregeling, bonus of andere vergoeding kan net dat ene punt zijn waarom een talent voor jou kiest in plaats van een andere organisatie.

Zaken die invloed kunnen hebben op het netto loon

Hoe het nettoloon uiteindelijk wordt berekend, is van veel factoren afhankelijk en zal per werkgever verschillen. Zo draagt de ene werkgever meer pensioenpremie af voor haar werknemers dan de ander of wordt de WGA premie hoger doorbelast. Een aantal veel voorkomende zaken die invloed kunnen hebben op het netto loon, en waarvoor een proforma loonstrook maken dus heel handig kan zijn, is:

  • Pensioen
  • WGA premie
  • Bijtelling lease auto
  • Reiskosten
  • Onkostenvergoedingen
  • Bonussen
  • Verplichte lunch inhouding
proforma loonstrook maken online

Meer grip op je loonkosten met proforma loonstroken

Een proforma berekening is niet alleen voor de werknemer handig. Door vooraf berekeningen te maken voor wijzigingen binnen de organisatie, ben je alert op een verhoging van loonkosten. Ben je bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een werving & selectieprocedure, dan is het handig om van tevoren te weten welke salarisrange je kunt aanbieden. Of wordt er nagedacht over een uitbreiding van de organisatie, dan is het belangrijk om in kaart te brengen welke wijziging voor de loonkosten dit met zich meebrengt. Op basis van dit soort berekeningen kan het HR-beleid worden aangescherpt of verbeterd.

Proforma loonstrook maken mogelijk in BCS software

Wil jij ook graag weten hoe een wijziging in loonkosten van invloed kan zijn op je organisatie? Maak dan gebruik van onze loonadministratie software om proforma berekeningen te maken. Vraag vrijblijvend een demo aan om deze en andere handige functies van onze software te bekijken. Ben je een beginnend gebruiker van onze HRM software, dan is onze Basiscursus Salarisadministratie ideaal om alle kneepjes en functionaliteiten te leren kennen.

Houd me op de hoogte

Stuur mij een bericht wanneer er een nieuwe blog wordt geplaatst.

Laatste blogs

• Blog mei 27, 2024

Preview:

De rol van een HR Manager is tegenwoordig veel breder dan het uitvoeren van de personeelsadministratie, werving en selectie en behoud van de medewerkerstevredenheid. Het gaat bijvoorbeeld ook over inclusieve werkgelegenheid.

• Blog mei 27, 2024

Inclusieve werkgelegenheid: informatie voor HR Managers

• Blog mei 16, 2024

Preview:

Een effectief Human Resources (HR) beleid is geen luxe, maar eerder een noodzaak voor moderne organisaties die streven naar groei en succes. Het draagt niet alleen bij aan een gezonde werkomgeving en het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar helpt ook om de bedrijfsdoelen te behalen.

• Blog mei 16, 2024

De 5 onmisbare elementen van een strategisch HR beleid

• Blog mei 7, 2024

Preview:

De voorbereidingen binnen organisaties voor de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is in volle gang. We merken echter dat er bij onze klanten soms verwarring is over wat er komt kijken bij de verplichte CO2-rapportageplicht. Sommige klanten denken dat ze in alle gevallen gewoon een enquête kunnen uitvoeren, maar daarmee ben je er nog niet altijd.

• Blog mei 7, 2024

Is een enquête voldoende voor de CO2-rapportageplicht?